Бурята Елза отне живота на поне трима души в Карибите

Бурята Елза отне живота на поне трима души в Карибите

Бурята Елза отне живота на двама души в Доминиканската република и на един човек на остров Сейнт Лусия, предаде Франс прес.

Вятърът предизвика и спирания на водата и тока, нанесе и значителни щети по покривите, съобщи Карибската агенция за управление при бедствия.

Елза стана в петък първият ураган за сезона в Атлантическия океан, но след това отслабна до тропическа буря. Тя премина в събота край бреговете на Хаити и Доминиканската република, а сега се е запътила към Флорида.

Кубинските власти наредиха да бъдат евакуирани 70 000 души от южната част на острова, опасявайки се, че тропическата буря „Елза“ ще предизвика тежки наводнения, предаде Асошиейтед прес.

Повечето от евакуираните ще изчакат преминаването на бурята при роднини, но около 23 000 намериха подслон в правителствени центрове. Взети са мерки за опазване на реколтата от захарна тръстика и какао. За около 400 души, живеещи в планински райони, са оборудвани убежища в пещери.

В 15 окръга на американския щат Флорида, накъдето засега се насочва „Елза“, е обявено извънредно положение. Сред тях е и окръг Маями Дейд, където миналата седмица рухна висок жилищен блок.