НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Бунт в един от най-големите затвори в Еквадор, 15 затворници са убити

Най-малко 15 затворници бяха убити след бунт в един от най-големите затвори в Еквадор, където нестихващото насилие между враждуващи банди вече доведе до смъртта на много хора, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

„По предварителната информация 21 души са били ранени, а 15 са загинали“при сблъсъци между затворници, се казва в изявление на Еквадорската затворническа администрация (SNAI).

По-рано затворническата администрация съобщи, че медици са оказали помощ на петима ранени затворници, а друг е бил откаран в болница, без да уточнява тежестта на нараняванията.

Затворническата администрация добави, че „тактическите отряди продължават операциите за възстановяване на контрола“ над затвора.

Според същия източник „въоръжените сили осигуряват подкрепа във външния периметър“ на затвора.

Телевизионни кадри показват как затворниците се катерят по покривите на фона на гърмежи.

Разположен в покрайнините на южния град Латакунга, този затвор е с капацитет около 4300 затворници и е един от най-големите в страната. От февруари 2021 г. в това място за лишаване от свобода е имало седем сблъсъка между затворници, в които са били убили повече от 400 души.

До момента властите се оказват неспособни да ограничат това насилие, често извършвано с ножове и съпроводено с обезглавявания и други варварски действия.

Според официални оценки в пренаселените затвори в Еквадор изтърпяват наказания около 35 000 затворници, включително много членове на банди, свързани с наркотрафика.

През 2021 г. Еквадор залови рекордните 210 тона наркотици, предимно кокаин, посочва АФП.