Бум на операциите след кризата с COVID-19

Бум на операциите след кризата с COVID-19

Пандемията отлага плановите операции и профилактиките. Ако те се забавят повече от два месеца, състоянието на много пациенти ще се влоши. Медиците дори не изключват бум на хирургичните интервенциите след отпадане на карантината. А ако не бъдат взети мерки-системата може и да не се справи.

Само ден преди да влезе в болница за артроскопия на колянна става, Валерия Аспарухова чува от медиите, че в страната е обявено извънредно положение. А докато се насрочи нова дата за операцията й, ще живее в болка.

Колко хора са в ситуацията не Валерия се знае, но само за миналата година са извършени близо 77 хиляди ортопедични операции. И ако голяма част от тях се водят неспешни, то в други звена, като Онкологията, например, работата се извършва по преценка и трудно може да бъде отлагана. “Указанията са ясни. Но ние преценяваме дали едно лечение, ако го отложим, дали няма да навредим на човека. Знаете, че онкологичните заболявания търпят развитие”, обясни д-р Стефан Константинов от УСБАЛ по онкология.

В момента работата в Онкологията в София е намаляла с не-повече от 15 процента. И там обаче назрява проблем – изцяло е спрян скринингът. А онколозите са категорични – последствия от това няма да има само ако профилактиката се поднови веднага след май. А бум на операции ще претовари системата. „Веднага като падне карантината ще се случи това, защото всеки ще гледа колкото може по-бързо да влезе в болница, за да си направи операцията, която му се е налагала и не се е случила. Аз лично подозирам, че здравната ни система след това няма да може да се справи”, каза Иван Димитров от Български пациентски форум.

А в момента болниците поне частично продължават да изпълняват дейността си. А когато дадено състояние се обостри, пациентът моментално минава в друга графа – спешен, след което веднага получава лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *