Бум на измамите с криптовалута, ГДБОП с важни съвети как да предпазим парите си

Бум на измамите с криптовалута, ГДБОП с важни съвети как да предпазим парите си

От началото на пандемията са се увеличили измамите с криптовалута. Огромна част на жертвите на подобни престъпления са измамени заради своята наивност и неинформираност. Това заяви пред БНТ комисар Владимир Димитров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

„Индикатор за измама е, ако предложената сделка е твърде добра“, разкри експертът от ГДБОП.

„Перфектният механизъм на измамниците е следният – те ще искат, докато давате. Така се искат пари и такси от жертвите, за да се отключат някакви печалби“, допълни комисар Димитров.

„Българин е пострадал с няколко милиона при опит да продаде криптовалута“, разкри комисарят от ГДБОП.

„Практическото проследяване на парите и измамниците е много сложно. Успяваме да върнем голяма част от парите на измамените, но това е трудно“, коментира началникът на отдел „Киберпрестъпност“.

„Може да се печели от криптовалута, не е незаконно в страната ни, но трябват определени знания“, каза още той.

Киберпространството гъмжи от измамници, предупреди комисар Владимир Димитров.

„Новият вид измама е при закупуване на стоки в платформи – измамниците предлагат алтернативен начин за плащане на продуктите, линк със сайт, в който търговците дават своята банкова сметка, а после парите им изчезват“, разкри експертът от ГДБОП.

„Веднъж годишно да си сменяме паролите в интернет, винаги да са дълги и уникални – над 8 знака“, препоръча комисар Димитров.