Бум на депресиите и страховите неврози заради социалната изолация

Бум на депресиите и страховите неврози заради социалната изолация

Бум на депресиите и страховите неврози наблюдават медиците у нас след 2 месеца социална изолация.

„Наблюдаваме зачестяването на депресии, на страхови разстройства, на панически атаки. Не можем да лекуваме тялото, а да не забелязваме душата. Затова дадохме препоръка да се отхлабят мерките. Но в затворени пространства трябва да се носи маска и да се спазва социална дистанция“, каза д-р Гергана Николова, член на БЛС, в ефира на Нова телевизия по повод разхлабването на мерките у нас за борба с коронавируса.

„Много е хубава професията на лекаря, но тя е сложна и тежка. Не може да се мисли за основното, трябва да се има предвид и страничното“, каза още тя.

По думите ѝ не могат да кажат дали ще има втора вълна на COVID-19, а трябва да се научим да имаме висока лична хигиена и да се спазват противоепидемиологичните мерки. „Трябва да свикнем да живеем в условията на този вирус“, каза още специалистът.

„Нямаме поводи за притеснения. Болниците функционират нормално. Не заблуждавайте своите лекари, че имате едно заболяване, а се оказва друго. Ходете с маски“, призова още д-р Николова.

Що се отнася до ваксините, тя заяви, че борейки се с една пандемия, не може да позволим появата на други. „Затова се възстановиха имунизациите. Много е важно и профилактичните прегледи. Родителите спазват абсолютен ред и много бързо се наваксва с ваксините“, подчерта още лекарката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *