НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Броим 38 лв. за достъп до е-медицинското досие за година

38,40 лв. ще броят хората, които искат да имат достъп по всяко време до електронното си медицинско досие в рамките на година. Те ще трябва да заплатят сумата, за да получат квалифициран електронен подпис. Той е единственият начин, чрез който да влязат в е-медицинското си досие, става ясно по време на представянето му.

В него се генерира и сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 след поставянето на двете дози. „Всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два пътя. Първият е чрез електронен подпис. Българските граждани, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат е-сертификат, от 1 февруари могат да го направят чрез личните си лекари, които могат да го разпечатат“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов при представянето на документа. Той посочи, че в България около 200 000 души, които имат електронни подписи и съответно достъп до системата, могат да получат електронния си сертификат.

Документът е с уникален номер, а информацията е изписана едновременно на български и латински език. Съгласно конвенцията на ЕК на сертификата може да бъде намерена информация за кода на ваксината, нейното търговско наименование, коя фирма е притежател на разрешението за употребата й. На документа е посочена и датата, на която са поставени различни дози, номерът на лечебното заведение, в което това се е случило, и държавата. „Има вероятност ваксините да гражданите, които са членове на ЕС или други държави, едната ваксината да бъде сложена в България, другата – в друга държава. Тази функционалност също е разработена“, уточни Ивайло Филипов, директор на Информационно обслужване.

Сертификатът има и QR код, който може да бъде сканиран чрез мобилен телефон и с него да бъде показана валидността му. „Колегите от Информационно обслужване са положили усилия, така че нашият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори той е надграден с QR кода и всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка от света и да може да бъде проверен“, коментира здравният министър. На 21-ви европейските лидери ще обсъдят дали да бъде въведен общ европейски паспорт за ваксиниралите се. По думите на проф. Ангелов страната ни не избързва с изготвянето на българския вариант. „Ние обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината, всеки човек в България, на когото такава е поставена, ще има документ, с който да докажа, че е ваксиниран. Това вече е факт. Мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави членки, когато вземат решение на 21-ви. България е готова с този сертификат“, заяви той.

В е-досието на българските граждани може да бъде намерена информация за личния лекар, извършени амбулаторни медицински или стоматологични прегледи, кръводарявания, издадени ТЕЛК и НЕЛК. „Резултатите могат да се видят така, както ги издават лабораториите. Така няма необходимост да се носи хартия и всички данни постъпват към системата на личния лекар и няма нужда да се снимат с телефона и да се изпращат. Резултатите от издадени направления за PCR тест също могат да се проверят“, обясни Георги Филипов. В е-досието обаче не могат да бъдат въвеждани прегледи със стара дата.

То ще продължи да бъде надграждано. „Това е първа фаза на пациентското досие. Оттук нататък ще се надгражда с нови функционалности и възможности“, заяви здравният министър. След време ще бъдат включени и епикризите на пациентите. Така цялата налична медицинска информация да бъде на едно място.

По време на представянето на е-мединско досие стана ясно, че от декември до 15 януари у нас вече са издадени близо 30 000 е-направления от 50% от личните лекари. Здравният министър посочи, че то също ще бъде надградено към края на март и ще е възможно такова да бъде издавано за всички диагностични процедури, извършващи се в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *