Британци чакат над 13 часа, за да отдадат почит на Елизабет II, поклонението приключва утре сутринта

Британци чакат над 13 часа, за да отдадат почит на Елизабет II, поклонението приключва утре сутринта

През целия ден ще остане изложен за поклонение ковчегът с покойната британска кралица Елизабет II, но реденето на километричната опашка ще бъде прекратено по-рано, съобщи БНР. В момента на чакащите са необходими над 13 часа, докато стигнат до залата Уестминстър в парламентарния комплекс.

С оглед на това, че поклонението трябва да приключи до 08.30 часа сутринта българско време в понеделник – денят на погребението, по някое време ще бъдат взети необходимите мерки повече хора да не се редят, така че и последните останали на опашката да успеят до този час да кажат последно сбогом на монарха, защото ковчегът по-късно трябва да бъде тържествено пренесен в Уестминстърското абатство за погребението.

Като цяло се очаква неделният ден да протече спокойно.

В 22.00 часа българско време в цялото Обединеното кралство ще бъде спазена минута мълчание в памет на Елизабет Втора. Хората могат да сторят това уединени в домовете си, на улицата със съседи или на обществени събирания, прояви и бдения.

От британските железници съобщиха, че са оставили тази нощ на гара Уотърлу празна композиция от вагони, за да може част от поклонниците да се подслонят от студа.

Перонът с вагоните бе отворен преди полунощ, но хората са помолени в 08.00 часа сутринта българско време да ги освободят и да се наредят отново на опашката.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще присъства утре на държавното погребение на Елизабет II. Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Днес се очаква двамата да отдадат почит пред ковчега на кралицата, след което американският държавен глава ще се срещне с новия крал Чарлз III.

Планираната среща с новия премиер Лиз Тръс обаче е отложена. Тя ще се състои в сряда в рамките на Общото събрание на ООН, съобщиха от Даунинг стрийт 10.