НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Британци чакат над 13 часа, за да отдадат почит на Елизабет II, поклонението приключва утре сутринта

През целия ден ще остане изложен за поклонение ковчегът с покойната британска кралица Елизабет II, но реденето на километричната опашка ще бъде прекратено по-рано, съобщи БНР. В момента на чакащите са необходими над 13 часа, докато стигнат до залата Уестминстър в парламентарния комплекс.

С оглед на това, че поклонението трябва да приключи до 08.30 часа сутринта българско време в понеделник – денят на погребението, по някое време ще бъдат взети необходимите мерки повече хора да не се редят, така че и последните останали на опашката да успеят до този час да кажат последно сбогом на монарха, защото ковчегът по-късно трябва да бъде тържествено пренесен в Уестминстърското абатство за погребението.

Като цяло се очаква неделният ден да протече спокойно.

В 22.00 часа българско време в цялото Обединеното кралство ще бъде спазена минута мълчание в памет на Елизабет Втора. Хората могат да сторят това уединени в домовете си, на улицата със съседи или на обществени събирания, прояви и бдения.

От британските железници съобщиха, че са оставили тази нощ на гара Уотърлу празна композиция от вагони, за да може част от поклонниците да се подслонят от студа.

Перонът с вагоните бе отворен преди полунощ, но хората са помолени в 08.00 часа сутринта българско време да ги освободят и да се наредят отново на опашката.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще присъства утре на държавното погребение на Елизабет II. Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Днес се очаква двамата да отдадат почит пред ковчега на кралицата, след което американският държавен глава ще се срещне с новия крал Чарлз III.

Планираната среща с новия премиер Лиз Тръс обаче е отложена. Тя ще се състои в сряда в рамките на Общото събрание на ООН, съобщиха от Даунинг стрийт 10.