Британското правителство няма да разреши на лицата, търсещи убежище, да работят

Британското правителство няма да разреши на лицата, търсещи убежище, да работят

Британското министерство на вътрешните работи няма намерение да се поддава на исканията търсещите убежище във Великобритания да могат да работят, докато се разглеждат техните молби, заявиха от офиса на Прити Пател. Идеята не бе отхвърлена по-рано от министъра на правосъдието Доминик Рааб.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка паритя Киър Стармър, депутати от управляващата Консервативна партия и благотворителни ортганизации, занимаващи се с бежанците, призоваха Хоум офис да позволи на около 70 000 лица, подали молби за убежище, да имат право на работа, след като Доминик Рааб каза, че не би имал нищо против промяна в разпоредбите, която може да помогне да се реши проблема с недостига на работна ръка във Великобритания.

Източник от Хоум офис обаче реагира гневно на думите на Рааб с аргумента, че ако се позволи на търсещите убежище да работят, това ще се превърне в стимулиращ фактор за безпрецедентна нелегална имиграция. Той оприличи подобна мярка като „пускане на коне с каруци да препускат през закона“.

Според сегашните закони търсещите убежище на Острова нямат право на работа, макар и с много малки изключения, докато се разглеждат техните случаи. През това време те изцяло зависят от правителството за осигуряване на временен подслон и прехрана.