Бременни жени останаха без жизненоважно лекарство

Бременни жени останаха без жизненоважно лекарство

Бременни сигнализират за липса на лекарство. Все по-рядко се намира жизненоважен медикамент, който се използва за лечение на COVID-19, но и за превенция на спонтанен аборт.

Терапията се използва понякога и в лечението на коронавируса. По тази причина, според Теодора в последните седмици все по-трудно се намират инжекциите.

„Лекарят ме предупреди, че без това лечение със сигурност ще загубя детето“, споделя Теодора.

В момента е в третия месец – един от рисковите през бременността.

„Тръпна всяка седмица. Какво ще е следващата седмица, какво ще е следващият месец. Срещнах много негативни коментари. В една аптека ми казаха: „Ами вие намерихте кога да забременеете“. Ако имах избор – отново бих забременяла, дори в тази ситуация“, казва пред Би Ти Ви Теодора.

Благодарение на пост в социалните мрежи намира медикаменти за себе си. Стотици бременни обаче и в момента продължават да търсят жизненоважната за тях и за бебето им терапия.

„Винаги е имало недостиг. И аз така си го обяснявам – с болничния пазар, за там приоритетно се заделя. Но е имало и за аптеките. От месец и повече е много трудно“, казва магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

От здравното министерство казаха, че се очакват нови доставки през следващите седмици. Извършват се и проверки как медикаментът се разпределя към аптеките и болниците. Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ще предложи износът на такива медикаменти да се ограничи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *