НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

„Брекзит“ не пречи на бг студентите: Университетите на Острова с ниски такси

Решение да „замразят“ таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021-2022 г. взеха водещи британски университети, съобщават консултантите на международния проект „Световно образование“, координиран в България от фирма „Интеграл“.

С това таксата за първокурсниците от ЕС след реален Брекзит ще се запази 9250 паунда, вместо очакваните между 14 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които сега заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.

Сред университетите със „замразени“ такси е един от най-популярните за българи University of Portsmouth, разположен непосредствено до южното крайбрежие и водещ на Острова за специалности като архитектура, туризъм, биология, фармация и фармакология, екология и кримонология.

Старите такси за европейци ще предложи и разположеният в в Саутхемптън Solent University, силен в спортните специалности, право, журналистика, маркетинг и реклама.

По-ниски такси за европейци предоставят и два лондонски университета – Brunel University London и Royal Holloway, които са предпочитани заради локацията си. „Искаме да подкрепим студенти от ЕС, засегнати от промяната на статута след Брекзит, и да предложим на тези, които започват обучението си от септември 2021 г. автоматично намаляване на таксата за целия курс на обучение“, се казва в съобщение на учебните заведения до „Интеграл“.

Годишна стипендия от 5000 паунда за всяка година от обучението на студенти от ЕС ще отпусне университетът в Есекс, а само за българи ще предостави и допълнителна стипендия от 2000 паунда.

Отстъпка в таксата под формата на стипендия за студенти от ЕС от 7700 паунда ще отпусне и University for the Creative Arts.

Старите такси за обучение и възможност за студентски кредит ще получат и кандидат-студентите, които изберат да започнат обучението си със зимен прием – от януари/февруари 2021 г. Зимният прием е подходящ за кандидати, завършили своето средно образование, които не са кандидатствали или не са успели да запишат желаната специалност

Процесът на кандидатстване засега се запазва, с изключение на студентската виза, която ще се изисква след потвърждаване на мястото при прием.

Подробности за политиките на британските университети след Брекзит, размера на такси и специални стипендии, както и информация за промени при кандидатстването за българи, ще са тема на специализиран уебинар на 3 декември по проект „Световно образование“.

Събитието ще се проведе онлайн с участието на мениджърите по приема на британски университети, които ще отговорят директно на въпроси на българи относно промените и новите условия за прием и обучение в Обединеното Кралство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *