НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Братя от врачанско село се учат онлайн чрез счупен телефон

Двама братя от врачанското село Баурене са принудени да се обучават онлайн като ползват счупения телефон на приятелка на майка им. Но Ники и по-малкият от него Пресиан усърдно залягат над уроците и въпреки че им е по-трудно отколкото на останалите деца, не смятат да се отказват от школото.

Майка им Венцислава пък е принудена да меси хляба, който слага на трапезата, защото и излиза по-евтино и за да спести пари за телефонни ваучери.

Тя има три деца. Най-малкото е момиченце, което много иска да тръгне на детска градина, но това не се случва заради коронавируса. Двете по-големи момчета са добри ученици, но обучението им онлайн доста ги затруднява.

„И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона”, споделя майка им. По думите й страда повече по-малкият син, защото по-големият винаги има повече задачи. Сутрин трябва да е в часовете, а следобед – на занималня.

„Цял ден се налага той да е пред телефона. А пък за Преслав госпожата ми се обажда и ми казва: „Вени, това и това Преслав трябва да напише или да научи, и на следващия ден предоставяме домашното. Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи”, разказа Венцислава пред Нова тв.

Ваучерите свършват обикновено за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.

„Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша”, уточнява 11-годишният Ники.

Въпреки трудностите Венцислава е убедена, че децата й трябва да се образоват. И дава пример със себе си. Завършила е средното си образование като се е преборила със страшна мизерия. Живеела на квартира във Враца, която била на подбалканска улица в района на болницата. Тъй като нямала пари за тролей и се налагало всеки ден, в студ и пек, да изминава по няколко километра пеша до ученическия комплекс в другия край на града. А след като създала семейство, двамата с мъжа й успели да си купят скромна къщичка, въпреки че не могли да се хванат на работа. Лека – полека купували от една овца и вече имат малко стадо от 10.

Завъдили кокошки, зайци и патици и така смогвали да се изхранват. С парите, които получават от държавата – 440 лева за трите деца, успяват да ги облекат и обуят и да си плащат тока и водата. Но за интернет парите не стигат. Майката не крие, че сега е много важно да го имат и децата й да разполагат с подходящи устройства, за да се справят по-добре и по-лесно с ученето. Но не може да си го позволи и защото й се налага да води често големия си син до София. Той има заболяване, което трябва да се следи от специалист и за което купува два вида лекарства.

След телевизионния репортаж, който бе излъчен в четвъртък обаче се разбра, че хора от цялата страна се обаждат и искат да помогнат на семейството и двете ученолюбиви момчета да осъществят мечтите си. Ники много обича литературата и вече се вижда като преподавател по този предмет. Той е и много артистичен. Играе в местния самодеен състав и даже има грамота. Преслав пък е на другия полюс. Той харесва повече точните науки и мечтае да стане математик.

В област Враца достъп до онлайн обучение имат 91% от учениците, сочат официалните данни. От над 16 500 ученици, малко над хиляда нямат възможност за учене онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *