Браншът подкрепя финансирането на чартърни полети

Браншът подкрепя финансирането на чартърни полети

Проведохме конструктивна среща с вицепремиера Красимир Каракачанов, където изразихме своята подкрепа относно предложението на ВМРО да бъде предоставена финансова подкрепа за чартърните програми, съобщи изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова по Нова телевизия.

Според тяхната идея – държавата трябва да поеме 30% от стойността на чартърните полети като по този начин ще могат да се привлекат повече чуждестранни туристи у нас.

Карастоянова не се съгласи със снощното изявление на депутата от ВМРО Искрен Веселинов, че Министерството на туризма е закъсняло с мерките, като поясни, че между борда и ведомството има силна диалогичност. „На 4 април Националният борд по туризъм внесе група мерки, които вече са част от стратегията на министерството за справяне с кризата“, поясни тя.

Сред тях са ваучери за туризъм, които да стимулират вътрешния пазар, облекчаване на висовия режим за туристи от Турция и Русия, а също и реорганизация на концесиите на плажовете. Като представители на бизнеса, от борда са се обърнали и към Оперативния щаб, за да формулират заедно ясни правила за работа. Първите са по отношение на организация на работещите екипи от служители, а вторите по изясняване на модела, по който ще се посрещат и обслужват гостите.

Третият и може би най-важен – как ще се процедира в ситуация на форсмажор. Този въпрос обаче все още търси своя отговор. „Би било неприемливо при установен заразен да се затвори цял хотел с всички хора вътре за 14 дни и той да поеме всички разходи“, коментира още тя.

В отговор на въпрос кога предлаганите мерки ще станат факт, Карастоянова поясни, че първо се очаква извънредното положение да приключи. След отпадането му може да се премине към „отваряне със специфичните изисквания към отделните стъпки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *