Борис Джонсън с тежки обвинения към предшествениците си

Борис Джонсън с тежки обвинения към предшествениците си

Днес е заключителният ден на конгреса на британската Консервативната партия с речта на лидера й и премиер на страната Борис Джонсън, който се очаква да обвини неговите предшественици Мейджър, Камерън и Мей, че не са имали достатъчно смелост да променят партията и да се справят с големите проблеми на Великобритания.

След десетилетия на бездействие и колебание това реформаторско правителство, което постигна Брекзит, което извърши масово ваксиниране, ще извърши и реформа в социалните грижи – това се очаква да заяви днес Борис Джонсън, според изтекла информация за съдържанието на неговата реч.

Премиерът ще обещае да поведе цялата страна напред към по-високо заплащане и трудова заетост на високoквалифицираните кадри. Борис Джонсън ще обвини предишните правителства на лейбъристите и на консерваторите в липса на достатъчно смелост за реформи. Конгресът на Консервативната партия в Манчестър обаче се провежда на фона на загриженост от нарастващата инфлация, проблеми със снабдителните вериги, зареждането с гориво на бензиностанциите и недостиг на работна ръка. Джонсън заяви, че не го притесняват сегашните проблеми с аргумента, че „икономиката е в краткосрочен стрес в периода на възстановяване от пандемията“. Той ще използва речта си за да отправи оптимистично и бойко послание към консерваторите и целия британски електорат.

Политически наблюдатели обаче отбелязват, че „докато премиерът се опитва да продаде новия си икономически план за бъдещето, мнозина биха предпочели по-скоро гаранции за оцеляване в близките седмици и месеци“.