НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Борис Джонсън не смята да налага общонационална карантина

Борис Джонсън направи нещо, което британците очакваха, след като пандемията не спира.

Премиерът на Великобритания обяви въвеждане на по-строги мерки в борбата с разпространението на Covid-19 под формата на местни карантини по тристепенна скала, пише факти.бг.

Ливърпул, където са отчетени 600 заразени на 100 000 души попадна в третата, най-тежка степен.

Борис Джонсън заяви, че тревожните данни за разпространението на заразата налагат незабавни мерки. Той обаче няма намерение да налага общонационална карантина, както през март, а ще следва, както и досега, балансиран подход, който ще запази икономиката функционираща и училищата отворени.

Първата степен, която отговаря на сегашното правило за местни карантини, предвижда да не се събират повече от 6 души на едно място и вечерен час (22 часа) за заведенията, спазване на социалната дистанция и при възможност работа от вкъщи.

Втората, при която освен мерките в първа степен се налага забрана за събирания по домовете и използване на градския транспорт – само ако е крайно наложително.

И третата, най-тежката, при която освен всички вече споменати мерки се добавя и забрана за общуването извън семейния кръг – у дома и навън, както и затваряне на пъбовете, ресторантите, фризьорските салони и всички увеселителни заведения.

Джонсън изрично посочи, че в тази крайна степен ще попадне Ливърпул и районът около него, като мерките ще влязат в сила от сряда.

В Северна Англия три от специално създадените заради вируса болници „Найтингейл“ са поставени в пълна готовност да приемат новозаразени с Covid-19.

Мерките ще бъдат преразглеждани всеки месец. Лейбъристите изразиха съмнение, че правителството разполага с адекватен план за контролиране на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *