Борисов: Oблекчаваме мерките след 3 поредни дни на спад на новозаразените

Борисов: Oблекчаваме мерките след 3 поредни дни на спад на новозаразените

Мерките за борба с коронавируса ще бъдат облекчени след три поредни дни на спад в броя на заразените. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той призова всички да спазват стриктно настоящите ограничения, защото според експертите следващите три седмици ще бъдат критични за развитието на заболяването.

„Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това – инстинктът за самосъхранение им се обади“, коментира премиерът.

Борисов призова шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров да спре да говори за облекчаване на мерките.

„Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор“, обърна се Борисов към Мангъров.

„Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст.“, заяви още Борисов. Думите на премиера бяха заради публикации, че ваксината предпазва от коронавирус. „България е държава с висока имунизация с БЦЖ, но в момента не е време да се поставя ваксината.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *