Борисов: От сърце работя без заплата! Искам да приключи извънредното положение

Борисов: От сърце работя без заплата! Искам да приключи извънредното положение

„Искам да приключи извънредното положение, защото нали знаете, че работя без заплата. С най-голямо удоволствие обаче си дарявам парите за борба с коронавируса. Министрите също с желание го правят. Жал ми е обаче за политическите кабинети, заяви премиерът Борисов след срещата на върха тази вечер.

„Иска ми се парите ни да отиват за бедните, за храна, за каквото имат нужда хората. Няма как да получавам заплата, тъй като ни привързаха към депутатите. Няма проблем, ще не получаваме пари, ще оцелеем някак си. Не ми се говори на тази тема повече“, каза министър-председателят.

„Искаме още пари да се дават за проучването на заразата и за нови лекарства. Колежката от Дания ни даде за пример как бързо си оборудваме екипите. Сега си връщаме производството в химическата промишленост и фармацията и ще можем да зареждаме целия ЕС“, похвали се премиерът.

Предвиждаме 173 млн. грант за малките предприятия за справяне с кризата. Това каза министър-председателя Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Той уточни, че това са пари, взети от другите европрограми.

В ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се, каза още той, като отбеляза, че има добре работещи икономически мерки, между гранта и кредита, върху които може да бъде постигнато съгласие между страните.

„За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната“.

„Да допуснем, че в България всичко е наред, а в Германия, Франция и Италия, е затегнат режима – то няма бизнес, който да отворим. Още пари трябва да се дават за проучвания на ваксини и нови лекарства“, добави Борисов.

„Улиците на София са пълни. В България може да отидеш до магазина 46 пъти, а в Гърция не може да излизаш, без да уведомиш властите“.

Моят приятел Курц се похвали днес, че пуснал малките магазинчета – толкова разхлабил мерките… Но като не са пред камерите, техните медицински екипи им казват, че сме едва в началото. И ще има втора вълна – дали сега, дали наесен…Защото никой не е опознал този вирус.

„Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал“, обяви Борисов. „Тече един спор в Европа, който винаги си е текъл – гратнове или кредити. Слабите икономики предпочитат грантове. Стабилните икономики казват – ние искаме кредити, ще си ги върнем“, сподели той впечатленията си от срещата.

Борисов обаче подчерта, че данъците в Германия са 40%, а у нас – едва 10%. „В този спор няма да се стигне до съгласие. Но има модели, при които може да се даде вариант, по който да се разберем“, посочи премиерът.

Борисов съобщи, че следващата Среща на върха – пак с видеоконферентна връзка, ще бъде на 6 май.

„Тогава отново ще предоговаряме финансовата рамка, за да я обединим с един фонд за излизане от кризата“, уточни той.

На въпрос предстои ли удължаване на извънредното положение, той отговори така:

„Аз искам извънредното положение да го сваля още утре – то по никакъв начин не ми помага. Дай боже да мине. Искам още на 6 май да падне извънредното положение, с такава радост ще го съобщя. Мечтая тогава да отива в парламента“.

Този отговор провокира журналистите да го попитат ще отиде ли в Народното събрание на изслушването, за което настояват от БСП.

„Е те не гледат ли сега? Ако ме поканят… ще отида. Ако си съберат депутатите – те не са ли в карантина? Да не са извънземни?!“, коментира Борисов.

Той за пореден път подчерта, че първата му и основна задача е „да опази народа жив и здрав“. И като пример посочи нашите съседни страни, които са с много по-лоши показатели от България по заболеваемост за коронавируса. „Не го казвам със злорадство, а защото всеки ден ме натискат. И Брюксел се поучи от нас“, вмъкна премиерът Бойко Борисов.

Почти 10 000 работници на ден запазват работата си благодарение на мярката 60/40. Това каза социалната министърка Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Всеки ден регистрираните безработни намаляват с между 300 и 400 на ден, като общият брой на хората, които останаха без работа от началото на извънредното положение са 85 403. До днес пък 6343 работодатели са подали документи за 60/40, с които ще запазят 86 093 служители. И отхвърли обвиненията, че към мярката се възползвали фирми близки до властта.

Следващата мярка, която държавата предвижда, е да покрива един месец 40% от минималната заплата и осигуровките на работодателите в най-засегнатите сектори.

Тя бе категорична, че ще се се провери всеки сигнал за некоректни работодатели. „Паралелно с това с МВР и Агенцията по заетостта проверяваме декларациите, с които пътуват хората, установили сме 300 лица, които имат регистрация, че са безработни, а пътуват с декларация, че са на работа“, съобщи още Сачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *