Борисов от Кюстендил: В ЕС трябва да се прилагат само разрешени ваксини

Борисов от Кюстендил: В ЕС трябва да се прилагат само разрешени ваксини

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция. Той бе в Кюстендил заедно със здравния министър Костадин Ангелов, за да проверяват дали се спазват мерките при заведенията. Там ги посрещна кметът на града Петър Паунов.

Борисов поясни, че никога не са противопоставяли ресторантите с образованието. Поясни, че сигурно оборотите не са същите, но увери, че помощите за бизнеса са удължени до май. „Десетки милиони отиват за мерките, за да могат хората да си работят“, каза Борисов. „От едната страна стоят докторите, а същото време гледаме с най-либерални мерки да пазим здравето на хората“, отговори на свой ред Борисов и поясни, че чисто психологически, е добре за народа да работи и да изпие едно кафе.

Ричард Алибегов, който е начело на ресторантьорската организация, поясни, че спазват мерките и целта е да не се стига до второ или дори трето затваряне.

Ангелов пък докладва, че отива до Гоце Делчев, но преди това е минал през болницата в Кюстендил. Снощи в местната болница са приети 9 човека, като остават 20 свободни легла. Сред пациентите е и дете на година и осем месеца. В Гоце Делчев пък ситуацията била доста сериозна. Там леглата в болницата били почти изчерпани и ще направят реорганизация със съседните болници. Иначе вчера са били поставени над 12 000 ваксини, но чакат резултатите от пробите от Пловдив, за да продължи ваксинацията. „Нямаме притеснение,че може да има някаква връзка“, увери Ангелов. Повод за коментара му е казусът със смъртта на 57-годишна жена след поставена ваксина. Именно затова бе временно спряна и ваксинацията с Астра Зенека.

Борисов се обърна и към онези, който искат да купим китайска или руска ваксина. „Не че не сме достатъчно близки и с Китай и Русия“, каза той, но поясни, че в ЕС трябва да се прилагат само разрешени ваксини. Именно затова Чехия не разрешила руската ваксина. „Ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата и я разрешат, ние ще вземем и нея“, увери премиерът. Поясни, че китайската все още не е подала документи. Компромиси в ЕС не се допускат, каза още министър-председателят. Даде да се разбере, че първи били в изпитания с ваксините от Астра Зенека, и затова първо поръчали от нея. „Ние плащаме на доставена ваксина, ние не сме ги платили“, каза той. Поясни, че до сряда ще минат тестовете за Астра Зенека.

Изтъкна и разликата между цените за различните ваксини. И даде пример, че търговската война между фирмите е като в заведенията. „Тези апели – „Защо Борисов не се обади на Путин, Си Дзи Пин или не“ – мога веднага да се обадя. Но нека да одобрят ваксините. Първи бяха изпитанията на Астра Зенека, веднага поръчахме 4 млн. Да напомня на тези, които говорят чисто политически, разликата е в цените. Като в заведенията – ако едното работи на 4 лв, а другото на 12 лв., къде ще си изпиеш кафето“, обясни премиерът.

След това пита зам.-регионалният министър Николай Нанков за язовира в града и пътя към него. Той докладва,че са инвестирали над 100 млн. за реновиране в региона на Кюстендил, отделно над 40-50 блока са били санирани. Болницата също била ремонтирана с евросредства.

Борисов пък поръча на кмета да каже на пенсионерите, че ще имат 50 лева и за април. Напомни, че ще дадат около 60 млн. лева за язовира в Кюстендил, за да пият хубава питейна вода. Старата стена била компрометирана и ще бъде сменена. Обърна се и към опонентите, че тайно се снимали и след това се пускали в социалните мрежи, за да затворят пак заведенията.

Алибегов пък помили неговите колеги да не се поддават на провокации, а Борисов за съдействие да се ускори плащането на помощите. Премиерът увери, че това ще стане до края на март, като дори вече е говорил с НАП и ще се постараят това да стане още тази седмица.

След това Борисов посети и местният храма „Успение Богородично“, който в момента се ремонтира с пари от държавата. Борисов пък напомни, че с 3 млн. лева възстановяват и храма на Шипка. „Те обичат да ходят на 3 март на Шипка, а храмът е в разруха“, коментира премиерът. След това поясни, че и джамията в града също има нужда от ремонт.“ Трябва да се отнасяме с уважение към всички религии. И джамията трябва да се укрепи“, каза той.

Трета спирка бе сградата на спортната база, която също се ремонтира. В момента там се подменят инсталации, ще има сауна и след това поетапно и пистите. „Заварихме разруха“, каза Паунов и добави, че всяка вечер около 100 деца идват там да спортуват. Помоли за съдействие нова спортна зала, а за целта трябват още 4-5 декара, които трябва се отпуснат от военното окръжие. Вече имали проект, немски инвеститор от клас А. Борисов увери, че ще говори с вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Премиерът остана доволен от видяното и добави: „Не знам дали знаят хората, че навремето римските войници са идвали да се лекуват от водата в Кюстендилско“.

Накрая премиерът заяви, че с нашите по-меки либерални мерки, имаме същите резултати като нашите съседи, които пък били в пълен локдаун. Според него след 2-3 седмици нещата ще отшумят.

Четвъртата спирка бе граничния пункт „Гюешево“ до Кюстендил за Северна Македония. Там Борисов увери, че започватремонт на пътя, част от участъка по коридор номер 8. Нанков пък допълни, че пускат проект за ремонт на пътя Гюешево – Кюстендил към магистрала „Струма“, който ще стане 4 лентов, като едновременно с това ще правят и жп линията.

Премиерът благодари на граничарите, които на денонощие средно спират по 150-200 нелегални мигранти. „Както славни лекари и медицински работници, имаме и граничари. България вече е забравила нелегалните мигранти“, каза Борисов. Изтъкна перфектните отношения с Ердоган и Мицотакис, а хванатите нелегални мигранти се връщали обратно. Напомни колко голяма е била контрабандата по време на югоимбаргото. Обещал и на кмета на Кресна да опънат хубави знамена на България за граничния пункт за Гърция, като тези сега на Гюешево.