Борисов: Българите в чужбина панически бягат да се приберат в България, за да се лекуват

Борисов: Българите в чужбина панически бягат да се приберат в България, за да се лекуват

„Престъпление е да разнасяш зараза”. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с двете жени от община Хасково, завърнали се с коронавирус от Нидерландия.

Те пристигнали на 1 май на летеще София и се прибрали до дома си с такси. Станало ясно, че те са били диагностицирани с коронавирусна инфекция с PCR тестове в Холандия. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България.

„Това, че сме ги прибрали не е грешно. Грешно е, че на границата не са казали, така както имаме и други случаи – да ги карантинират, да ги прибереме, да ги лекуваме. Те са българи”, заяви Борисов.

Той коментира, че в пандемията всички панически бягат да се приберат в България. „Да се лекуват в България, защото се оказа, че само в България като кихнеш, веднага идва доктор, а в другите държави се записваш за преглед за след два месеца – в Германия, в Австрия”, заяви премиерът. Той беше категоричен, че е лъжа твърдението, че българската здравна система не е сигурна. „Тя е и финансирана добре”, каза още Борисов.

Същия ден, на 1 май, но с друг полет от Холандия са се завърнали още двама души от Хасковско – семейство от димитровградското село Воден. Те обаче преди полета уведомили личния си лекар, че са се почувствали зле и се прибират в родината си. Те са били посрещнати на летището в България и са хоспитализирани в здравно заведение в София, където изследванията с бързи тестове показали наличие на Covid-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *