Близо 30 на сто от хотелите у нас остават затворени през лятото

Близо 30 на сто от хотелите у нас остават затворени през лятото

Очаква се около 30% от хотелите да не отворят това лято, защото те работят на индустриален принцип – с нискотарифните авиокомпании, които са едни от най-пострадалите от пандемията. Това заяви председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) Румен Драганов, в ефира на Bloomberg TV Bulgariа, предава Investor.

По думите му от общо 17 000 места за настаняване в страната само около 8 000 са потвърдили, че ще работят през летните месеци.

„Нашите очаквания са, че пандемията в голяма степен ще отшуми през лятото и ще заработят повече места за настаняване“, коментира експертът. По отношение на настоящия зимен сезон, Драганов коментира, че той бележи спад от 60 на сто в сравнение с 2019 г.

Председателят на КБТБ коментира и данните на Министерството на туризма, според които към днешна дата България отбелязва 70% спад на чуждестранни туристи.

„Хората, които влизат в страната, са между 230 000 всеки месец, за сметка на това миналата година те са били от порядъка на 550 000“, констатира Драганов. Според него цялостната политика за подпомагане на хората, които работят в туристическия бранш, се бави.

„Според мен няма човек, който да е доволен от мерките, предприети в полза на хората от туризма“, обобщи той.