Близо 100 процента от последния ни задграничен контингент е ваксиниран

Близо 100 процента от последния ни задграничен контингент е ваксиниран

Само четирима души от 112 военнослужещи, които заминаха на последната мисия зад граница, са заявили отказ от ваксинация срещу Ковид-19, което е много малък процент. Това каза във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че ваксинацията е доброволна. Тя е започнала в Министерството на отбраната и армията около 10 февруари. Министърът припомни, че края на миналата година започна поставянето на ваксини на здравните работници в петте военно-медицински болници. Каракачанов смята, че в армията нещата са по-лесни, защото хората са много по-дисциплинирани. При цивилните служители процентът на желаещи да се ваксинират е малко по-висок от средния за страната, но в униформения състав процентът е много по-голям, хората са наясно, че тя ги предпазва, допълни той.

В армията няма много заболели от COVID-19, около 2 процента са заразените, като една част от тях вече са излекувани, посочи още военният министър.

През миналата година, както и през януари 2021 г., недокомплектът в армията е намалял с около 500 души, съобщи още министърът. Каракачанов припомни, че когато е поел поста, той е бил около 5600. По думите му, от 2019-2020 година постъпилите в армията са повече от напусналите я. Министърът смята, че недокомплектът на личния състав не може да се реши за година-две.

Той каза, че през 2017 година, когато е станал министър, на конкурсите в армията за едно място кандидатите са били 0.7. Сега за едно място кандидатстват около четирима души, но има формирования, в които за едно място се борят по 20-30 души. За пример той посочи авиобазата „Безмер“, в която за 9 места са се явили 109 души, от които 78 са били преминали лекарска комисия.

Министърът смята, че ако тенденцията се запази в перспектива, в рамките на две-три години недокомплектът ще бъде преодолян. Каракачанов съобщи още, че има интерес и към доброволната военна служба. Според него обаче генерално проблемът с недокомплекта и с обучението на населението ще се реши, когато се възстанови наборната военна служба. Той посочи, че Сърбия връща наборната военна служба, Гърция я прави от 9 на 12 месеца, Австрия също я увеличава. Министърът поясни, че говори за задължителна казарма.