Благотворното действие на липата върху съня

Благотворното действие на липата върху съня

Благотворното действие на липата е добре известно от древността. Цветовете й помагат на добрия сън и облекчават спазмите.цА удоволствието от чаша липов чай е несравнимо!

Животът на липата често продължава стотици години, короната й е много красива, а цветовете – силно ароматни. Тя може да бъде дива или питомна, среща се главно в Европа и Мала Азия, пише lechebno.com

Във фитотерапията се използват и цветовете, и пъпките, и пластът под кората на стъблото.

За спокоен сън

Цветовете на липата съдържат флавоноиди и активното вещество фарнезол, което действа на мозъчните рецептори на бензодиазепините и анксиолитичните вещества, без да предизвиква вторичните нежелани ефекти на химическите вещества. С това се обяснява успокояващото действие на липовия цвят и по-лесното заспиване след чаша липов чай. Отварата се получава като 5-6 цвята се залеят с 200 мл вряла вода. Чашата се похлупва и се оставя така за около 15 минути. След това се прецежда и се пие половин час преди лягане.

За добрия сън на най-малките е по-добре да се използват пъпки от холандската липа тилия томентоза. Леко лепкави, те се берат преди появата на първите листа, когато са изпълнени с ембрионални клетки, богати на гиберелини – хормони на растежа. Успокояващият ефект се постига с една капка екстракт от пъпки на килограм телесна маса на детето на възраст от 30 месеца нагоре. Разтворете екстракта в липова отвара или в чаша вода. Няма никакви противопоказания.

За по-лесно отделяне

Дървесният пласт под кората има благотворно въздействие при бъбречни камъни и болезнени спазми заради съставките си кумарири и флороглуциноли. Препоръчва се за прочистване на черния дроб, жлъчката и пикочните пътища. Най-добър резултат има кората на дивата липа Тилия силвестрис, растяща на надморска височина 1000-1500 метра.

40 г кора се вари в 1 л вода в продължение на 10 минути, после се оставя да кисне до час преди консумацията. Приема се в продължение на 10-20 дни за дълбоко прочистване на отделителната система. Не се препоръчва при наличие на едри бъбречни и жлъчни камъни , защото може да предизвика чернодробни и бъбречни спазми.

Най-добрите комбинации

Успокояващо действие има к октейлът от листа от липа, маточина и върбинка. Подходящо се съчетават също отвара от цветовете от липа и портокалово дърво с масажи с ароматни масла от лайка и сладък портокал.

Липов мед

Ароматът на ранните, резедави на цвят цветове на липата привличат пчелите, които извличат активните вещества на дървото, включително и фарнезола. Тази ароматна молекула се съдържа и в липовия мед и му придава успокояващо и антиспазмотично действие. Чаена лъжичка липов мед, разтворен в чаша липов чай и … ефектът се удвоява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *