„Бионтех“ със засечка: Не смогваме, може да забавим ваксините

„Бионтех“ със засечка: Не смогваме, може да забавим ваксините

Доставката на ваксините на „Бионтех“ и „Пфайзер“ се бавят за Европа, защото компаниите не успяват с темпото заради късното одобрение от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка, предаде БТА.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

„В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина“, каза директорът на „Бионтех“ Угур Шахин в интервю за „Шпигел“.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на „Модерна“ на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на „АстраЗенека“, която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на „Бионтех“, разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

„В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки“, обясни Тюреджи.

„Бионтех“ планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, каза Шахин.

Ваксината обаче може да бъде направена по-лесна за съхраняване. В момента тази инжекциите изискват съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *