Бивш депутат: От маските пипваме бактериална пневмония

Бивш депутат: От маските пипваме бактериална пневмония

Връщането на маските няма да спре коронавируса. Те се произвеждат по специален европейски стандарт и изрично е записано, че не могат да ни предпазят. Носенето им може да предизвика бактериална инфекция, дори бактериална пневмония. Това коментира пред Lupa.bg журналистът и народен представител от 43-то НС Димитър Байрактаров.

„Рисковете на маската ги познават всички лекари. Тогава управляващите предпазват ли ни с маските или ни разболяват?, пита Байрактаров.

„Бактериите, които издишваме, се задържат в маската. Знаете ли колко е голям коронавирусът? Той е 100 нанометра. Един нанометър е една милярдна част от метъра. Представете си, че имате един обръч за художествена гимнастика. По средата сте сложили стотинка – това е вирусът, а обръчът е пропускливостта на маската. Все едно сте направили решетка, която е метър голяма, и с нея искате да спрете преминаването на комар или муха. Това представлява маската и това е описано в европейския стандарт за нейното производство”, подчерта ексдепутатът.

Той припомни, че през септември, 2016 г. е бил приет Закон за облеклото на сегашния военен министър Красимир Каракачанов, който забранява носенето на маски. Можем да носим маска, но след издаден документ от компетентен медицински орган, каквито са лекарските комисии. „Как да изпълняваме решенията на едни хора, които явно не познават законодателството. Епидимичната обстановка нито е отменила българската конституция, нито е отменила българските закони”, подчерта журналистът и обърна внимание, че заповедите на министър Ананиев не могат да отменят действащ закон, забраняващ носенето на маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *