Без яйца и шоколад след ваксината, отлагат имунизации заради високо кръвно

Без яйца и шоколад след ваксината, отлагат имунизации заради високо кръвно

Хората, които се ваксинират не трябва да консумират яйца, шоколад и ядки в деня на инжекцията, пише „Телеграф“.

Това предупреждават лекари, ангажирани с масовите имунизации. Независимо кой от препаратите се поставя, е добре да се избягват алергенни храни, защото те могат да увеличат реакцията на мястото на убождането, обясняват експертите. По думите им не всички ваксинирани получават тези инструкции, което не е фатално, но е добре хората да са запознати и да спазват основните препоръки.

Освен това медиците съветват да не си вземаме душ след имунизацията, за да не мокрим мястото, на което е поставена инжекцията. По-рано пък експертите предупредиха, че е добре в първия ден да се избягва и консумацията на алкохол. Междувременно от редица лечебни заведения в страната призоваха хората, които имат съпътстващи диагнози, да носят със себе си наличната медицинска документация и епикризи, както и да предупредят медицинското лице, което ще ги ваксинира за придружаващото заболяване.

Преди ваксинацията всеки човек попълва информирано съгласие. Според утвърдения протокол, трябва да се извърши измерване на кръвното налягане. Ако стойностите са високи, човекът ще бъде помолен да изчака 10-15 минути и след това кръвното му ще бъде измерено отново. В случай на повторно повишени стойности е възможно ваксинацията да бъде отложена за друг ден. Подобен казус например са имали в Шумен.

Две жени, служителки в детско заведение тръгнали в петък едновременно за ваксинационния пункт. Едната още на работното си място се притеснила и вдигнала кръвно, докато стигнала до кабинета то се покачило още и след преглед от лекар било преценено, че ваксината трябва да се отложи. „Важно е хората да бъдат спокойни и да са уверени, че нищо лошо няма да им се случи“, казват лекарите. Д-р Илияна Лозанова, главен секретар на РЗИ-Шумен споделя, че отлагането на ваксинацията е възможно, но това са по-скоро единични случаи.

Антиваксъри се наговарят в социалните мрежи да саботират ваксинационния процес, като си записват часове и не се явяват. Още миналата седмица експерти от столични болници предупредиха за такава тенденция. От болницата във Велико Търново също признават, че броят на записалите се и отказали впоследствие лица, нараства. През почивните дни масовата имунизация се извършваше без предварително записване, но през седмицата на много места се работи по график за поставянето на ваксини в четирите фази. В Добрич например около 10-15% от заявилите желание не се явяват, съобщиха от РЗИ.

По думите им става въпрос най-вече за хора, които в последния момент променят решението си. От здравната инспекция обаче казват, че е създадена организация, като е изготвен списък с резерви. Така когато някой се откаже, медиците се обаждат на други заявили желание, за да заемат местата на неявилите се. „Винаги поддържаме списък с резервни лица – има достатъчно хора, желаещи ваксина. Това е много сложна логистика и изисква много ресурси от наша страна и от страна на екипите, които правят ваксинациите. Затова апелираме към гражданите – ако не сте сигурни в решението си, по-добре не се записвайте“, казва д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ Добрич.

В Кюстендил също имат списъци с резерви, така че да не се стига до изхвърляне на ваксини, ако някой от записаните не се яви. Това обясни директорът на най-голямата болница в региона, д-р Александър Величков. Повечето лечебни заведения работят на същия принцип. Освен с резерви, те изготвят и списъци с чакащи за ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“.

В момента масовата имунизация на хора извън първите 4 фази, се извършва само с „Астра Зенека“. Когато получим по-големи доставки от останалите производители, всеки ще може да избира. Очаква се обаче това да е възможно най-рано след месец. Въпреки това някои хора държат да се имунизират именно с една от двете иРНК ваксини и затова се записват в листа на чакащите. Така когато пунктовете бъдат заредени, хората ще получат обаждане, че препаратите вече са налични и ще могат да се ваксинират с избрания от тях.