Без ръчен багаж на полетите от и за Англия

Без ръчен багаж на полетите от и за Англия

Британското транспортно министерство препоръча на летящите от и за Англия да не вземат ръчен багаж на борда. Това се налага, за да се намали рискът от разпространение на коронавирус по време на полетите.

Всички пътници са призовани да прекарват възможно най-кратко време на летищата и да не влизат в близък контакт с работници от наземния персонал на авиокомпаниите, както и с екипажа на самолета. Трябва да са се чекирали онлайн и да имат готовност бързо да оставят целия си багаж на лентите за транспортирането му към самолета, както и да си го получат при кацане.

Новите разпоредби обаче веднага предизвикаха смут в социалните мрежи, тъй като повечето компании начисляват допълнителни такси за слагането му в багажните помещения на машините.

Цената е около 25 паунда, което за някои полети с нискобюджетни авикомпании означава двойно оскъпяване на пътуването. Ако те не се съгласят да го правят безплатно, вероятно това ще разколебае допълнително летящите за Англия.

Те вече понесоха удар с въвеждането на изискване да се подлагат на 14-дневна карантина при пристигане в страната.

Според новите указания на територията на английските летища и по време на полета пътуващите трябва да са с маски и да стоят максимално седнали, докато са във въздуха. “Съветът на британското правителство да се избягват несъществени пътувания остава, но с новите препоръки правим необходимите стъпки за създаване на схема за авиационната индустрия, по която тя да може да възобнови работа, когато стане безопасно и ограниченията бъдат вдигнати”, каза транспортният министър Грант Шапс.

Представители на авиопревозвачите приветстваха новите препоръки, тъй като те са крачка към възобновяване на полетите до страни с нисък риск от заразяване с К-19. Те са изготвили списък с 45 държави, които се смятат за топтуристически дестинации. В него е включена и България.

Компаниите водят преговори с правителството да разреши на пътуващите до тях да не спазват 14-дневна карантина след завръщане във Великобритания, за да могат да осъществят планираните си почивки. Властите обаче се въздържат от такъв вариант, тъй като проучвания са показали, че заразяването с COVID-19 e било по-сериозно в градове с големи летища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *