НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Без пеене в часовете по музика в Германия, в Полша на училище с велосипеди или пеша

Първият звънец в България ще бие след седмица. Учебната година в различни части в Европа обаче вече започна и всяка страна прилага различни мерки, с които да се ограничи разпространението на COVID-19. В една от германските провинции учениците ще спрат да пеят в часовете по музика. Министерството на народното образование в Полша пък призова учениците да ходят на училище с велосипеди или пеша.

Учебната година в Хесен – една от 16-те федерални провинции в Германия, е започнала на 17 август, обясни Петя Павлова, майка на шестокласник. По имейла тя обяснява на класния ръководител на сина си Владислав, че ще се наложи да пропусне първия учебен ден, тъй като тогава е обратният им полет от България. Тогава училищното ръководство взема решение, че преди да започне с присъствените учебни часове, момчето ще трябва да представи отрицателен тест за коронавирус или да остане 2 седмици под карантина, тъй като са напуснали страна и се връщат от България. Те правят тест още на летището и получават резултатите следващата вечер и веднага ги изпращат на класната. На следващия ден носят резултатите и в училище и оттам казват, че Влади може да остане, след като вече е отишъл.

В гимназията започват часовете на групи – една част от класовете започват 8 без 15, а останалите с час по-късно, за да няма струпване. Влизането в училище обаче става само с маска на лицето. „Ако си я забравил и нямаш, се налага да ходиш в секретариата и да поискаш. Оттам ти дават безплатна маска и се записваш в тетрадка с име и клас“, сподели Павлова. В коридора с маските и спазването дистанция между учениците също са задължителни. Учителите обаче не правят забележка, ако не всеки е на достатъчно голямо разстояние от съученика си, защото това би означава да смъмрят всеки втори.

В часовете маските не са задължителни, а прозорците стоят отворени през цялото време, за да влиза свеж въздух. Сред ковидмерките в училището е и задължителното миене на ръцете в началото и края на всяко занятие. За сметка на това дезинфектантите не са задължителни. Това не е проблем, тъй като във всяка класна стая са поставени мивки с топла вода и сапун. Учениците пък стоят по двама на чин, но отделните редици са разделени на разстояние една от друга. Този път в клас са всички ученици за разлика от първото завръщане в училище в края май, когато били само половината и ходели по два дни в седмица. Промяна в продължителността на занятия няма – те са по 45 минути.

Мерките срещу коронавируса са засегнали само часовете по музика. Учениците вече не пеят. Причина за мярката навярно са изследванията, че при викане и пеене рискът от заразяване е най-голям. Големите междучасия отново са две, но второто учениците вече прекарват навън. „Програмата е така направена, че да не се струпват ученици“, смята майката. Гимназистите обядват в училище – в класните стаи, в двора, в коридора при спазване на дистанция. Лавката обаче е затворена и няма откъде да си купят храна и затова трябва да си носят от вкъщи.

Петя сподели, че миналата седмица синът й е имал мач срещу училище от съседен град. Там обаче имало случай на COVD-19 и се наложило да отменят футболната среща. Цялото школо пък затворено.

Не подавай ръка на никого, не давай нищо назаем. Това са част от препоръките към учениците в Полша, публикувани на официалния правителствен сайт. Учебната година в Полша започна на 1 септември. На училищните директори беше дадена възможността да избират присъствена или дистанционна форма на обучение и се оказа, че училище от вкъщи избрали едва 0.11 от училищните ръководители.

Под рубриката „Училището затворено за коронавируса“ полските власти съветват децата, ако се чувстват зле, да останат вкъщи, да мият и дезинфекцират ръцете си, да спазват безопасно разстояние от другарчетата си. За подаването на ръка, нещо, което е елемент от възпитанието, се казва „временно се откажете от подаване на ръка на своите приятели – усмивката и милите думи са достатъчни“. Препоръчва се използването на свои учебници и пособия, нито се дава, нито се взима от други. Излезе и плакат, подобен на десетте Божи заповеди с 10-те правила за поведение на ученика, има и такъв за родителите. Въпреки всички теоретично подготвени защитни мероприятия затварянето на училища и детски заведения започна още на втория учебен ден, а новинарските портали имат интерактивни карти, които показват всеки ден затворените учебни заведения – вече десетки в цялата страна – най-често поради заболели ученици или случаи на учители с коронавирус.

Право да затварят училищата имат и кметовете, но се стигна до ситуации като тази в гр. Бискупец, където кметът затвори училище при вестта за болна учителка с COVID-19, а санитарните власти отмениха решението му и го отвориха отново. Има силен натиск от централната власт във Варшава върху местното самоуправление и санитарните инспекции дистанционна или хибридна форма на обучение да се разрешава в много крайни случаи.

Учениците във Франция и Белгия също се върнаха в училище на първи септември. Франция, която вече затвори 22 училище, задължава децата над 11 години да носят маски и на затворени пространства, ако не могат да спазват повече от метър дистанция от съучениците си. Страната залага на миенето на ръце. Учениците трябва да ползват сапун и вода поне 30 секунди, когато пристигнат в училище, след всяко хранене, след като ходят до тоалетна и преди да си тръгнат към вкъщи. Всички повърхности – маси, врати, под, трябва да се дезинфекцират поне веднъж на ден. Сградите пък трябва да се проветряват поне по три пъти на ден за 10-15 минути.

В Белгия родителите също трябва да носят маски, когато водят и вземат децата си от училище, както и да спазват дистанция от 1,5 метра един от друг. Ако с тази задача се заемат бабата или дядото на хлапето, то те не могат да се редуват. Причината е, че се препоръчва семейството да избере само един от възрастните, които попадат в рисковите групи, да ходят до училището. Маските са задължителни и за учениците над 12-годишна възраст освен в часовете по физическо. Децата, които останат да обядват в училище, ще трябва да бъдат в определен ъгъл в столовите. Разрешени са само уроците по плуване и други практически занимания, но и екскурзии.

Професорите от Дания преподават фотошоп на разстояние от студените. В един от датските университети част от лекциите са присъствени, докато в други се провеждат онлайн. Студентите трябва да спазват дистанция и да не се смесват с другите курсове. Преди и след като влязат в аудиториите, сами трябва да дезинфекцират масите. По време на лекции пък професорите нямат право да се движат между студентите или да пипат компютрите, тъй като преподават на различни специалности. Така в една от специалностите преподавателят обяснява как се работи с фотошоп от дистанция, сподели обучаваща се във вуза. В холандски университет пък карат онлайн лекции. Студентите обаче могат да си запазят стая във вуза и да се включат на живо в Zoom.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *