НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Без звънец в училище заради COVID -19, повече дежурни в коридорите

Училищният звънец няма да бележи края на учебния час, а вместо това учителите ще трябва да следят и информират възпитаниците си за старта на междучасието им. Причина за това е, че заради COVID -19 различните випуски няма да започват по едно и също време, за да се избегне струпването на входовете на школото. Това предвиждат в плана си действие за началото на учебната година директорът на столичното 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

Резервните входове също ще бъдат отворени и влизането ще става по график, за се избегне събирането на голям брой ученици на едно място. Стаматов допълни, че

не предвижда въвеждане на медицински филтър

и мерене на температурата на всеки. От училището ще разчитат, че родителите ще пускат децата си на училище само ако са здрави. Ако все пак някое хлапе развие симптоми през деня, то може да бъде прегледано от медицинско лице.

Сред мерките, които ще предприемат в училището е и нов график за обяд в стола. Вместо както досега от 12 до 13:30 часа, за да не се събират повече от два класа едновременно, хлапетата ще могат да хапват между 11 и 14 часа.

„По-широкият хранителен диапазон ще даде възможност всички ученици да минат без струпване и със спазване на всички мерки, да си измият ръцете“, обясни директорът на училището.

При случай на коронавирус в училището, в което се учат около 1600 деца,

ще се превключва в хибриден режим на работа

и част от учениците ще минават онлайн. 5-и, 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас ще продължат с дистанционно обучение. Те обаче ще карат и присъствени дни за провеждане на текущи проверки и изпитвания, за да се избегне възможността от помощ по време на тестовете вкъщи. Най-малките ученици от начален етап пък ще продължат присъствено. Класовете обаче ще бъдат разделени на две. Обучението ще бъде полудневно, за да могат да се осигурят учители. Часовете се разделят между класните ръководители и учителите от занималнята. 7-и, 8-и и 12-и клас ще бъдат в присъствена или частично присъствена форма като редуват часовете в училище и у дома. Те ще учат следобед, за да се избегне контактът с хлапетата от началния етап. Учебните часове по всички предмети пък ще бъдат на блокове, за да може да се прави дезинфекция по време на междучасието.

През това време пък учениците ще стоят на двора.

Хлапетата с хронични заболявания, които няма как да бъдат на училище, ще се наложи да минават в самостоятелна форма на обучение. Това ще става само след разговор с родителите им как ще учат, представяне на документи от ЛКК, заявление и решение на съвет. Стаматов обясни, че причината за това е, че няма как учителят да работи едновременно с децата в класната стая и онлайн. „У нас няма подготвена дистанционна форма, не се е налагало. Няма технически средства. Ако във всеки клас има по едно дете, с което трябва да се работи онлайн, трябва да бъде осигурен свръхсилен интернет, който да осигури видео и звукова връзка на учителя, който преподава в клас, и той да се чува в дома на детето.“, каза той. Учениците, които са болни, ще могат да отсъстват по медицински причини. Ако говорим за повече от 30 дни, обаче ще се мисли за друга форма.

Тоалетните, столът, лавката и коридорът са най-критичните места в училище, посочи директорката на столичното 64 ОУ “Цар Симеон Велики” Тереза Иванова. Тя обясни, че наесен ще включат повече дежурни учители, които да пазят да няма струпване на учениците в междучасията. Според Иванова, когато децата видят педагог срещу себе си, те стават по-отговорни. Директорката обясни, че не е сигурна дали маските по време на междучасията са подходящи за децата от начален етап, тъй като

те ги изпускат, хвърлят ги и след това ги слагат на устата си.

В училището ще включат и 5-минутна беседа преди началото на часа, за да си припомнят учениците какво трябва да правят. На входа пък ще има учител, който да мери температурата на всяко дете, както и дезинфектанти. Миналата година 64-то ОУ мина на едносменен режим, след като се сдоби с допълнителна пристройка и така всеки клас ще бъде в своя класна стая. От школото обаче не предвиждат да разделят класовете на две и да се върнат на две смени, тъй като няма достатъчно преподавали, които да водят часовете сутрин и следобед. Оттам все още изчакват инструкциите от МОН, но преди да вземат решение за план за действие, ще запознаят родителите с изискванията, за да могат да обсъдят кой е най-добрият начин на работа да децата им.

Онлайн теория и присъствена практика в професионалните гимназии

В Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ обмислят смесено обучение, ако има случаи на коронавирус в школото, каза директорката Звезда Пеева. Тя подчерта, че не е възможно монтаж на автомобил или ремонт на кормилна система да се извършва онлайн с помощта на клипчета. Затова и ако се наложи, учениците ще вземат теорията си онлайн, но практиката ще бъде присъствено. Един голям клас кара упражнения в 4 работилници, разпределен в групи от по 5-6 ученика и затова няма да има проблем при спазването на дистанция, обясни Пеева.

Тя допълни, че дуалното обучение също няма как да бъде онлайн, тъй като работят с австрийското посолство и менторите няма как да обучават дистанционно. В гимназията ще се дезинфекцират вратите, междучасията ще се проветряват стаите, а учениците ще са с маски по коридорите, обмислят и мерене на температурата на входа. В клас пък учителите ще са с шлемове, които имат от провеждането на матурите. Пеева изрази притеснението си за педагозите, тъй като голяма част от тях са над 55 г. Според нея при случай на коронавирус е добре да се изследват и учителите, но не със средства от училищния, а от държавния бюджет.

Директори: Как необразовани родители ще помагат на най-малките

В Основно училище „Св. Паисий Хилендарски” в Хаджидимитрово все още изчакват указанията за действие на МОН, за да финализират плана си за действие, обясни директорката на училище Гюлюза Василева. От школото вече са се подготвили с нужните предпазни средства, като са взели дезинфектанти и маски. В клас пък има по 13-15 деца, което ще позволи спазването на дистанция, посочи Василева. Тя обясни, че училището е готовност да превключи и в дистанционен режим на работа, тъй като вече са осигурили лаптопи за всички ученици, които не разполагат с такива.

Директорката се притеснява обаче как ще се отрази това на подготовката на най-малките ученици. „За първокласниците е най-трудно, защото голяма част от родителите не са образовани и няма как да им помагат вкъщи“, обясни Василева. Причината за това е, че около 90% от обучаващите се в школото малчугани са от ромски произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *