Безпокойството на гръцките острови от заплахата от коронавируса

Безпокойството на гръцките острови от заплахата от коронавируса

С появата на първите случаи на остров Миконос или Икария, гръцките острови – истински медицински пустини на стотици километри от континента, се безпокоят от заплахата от коронавируса, опасявайки се, че няма да могат да се справят със заразата при изолацията, в която се намират.

„Колкото по-малък е островът, на който се спасявате, толкова повече болестта ще бъде тежка, дори невъзможна за лечение“, предупреди гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на 19 март преди да обяви всеобща изолация на населението.

От две седмици само постоянните жители на островите имат право да пътуват до тях. Пътниците, които искат да се качат на кораб, трябва да се снабдят с документ, за да докажат, че живеят на острова. Някои жители на Атина и чужденци успяха да заобиколят забраната, втурвайки се към райските острови в Егейско море, за да прекарат приятно там периода на изолация. Надявайки се да намерят убежище от пандемията, която досега е отнела живота на 73 души в страната, над 1 700 са случаите на заразени.

Но на малките гръцки острови по принцип има недостиг на лекари и оборудване за реанимация. А за евакуиране на болните от 200 обитаеми острови гръцката спешна помощ разполага само с пет хеликоптера. „Ако случай на коронавирус се появи сега на остров Тилос, ние разполагаме само с един селски лекар и една медицинска сестра и нямаме никакъв респиратор“, казва с тревога Мария Кама, кметица на този остров от Додеканезите. „Ще трябва да се транспортира болният с хеликоптер към болница, но ако много случаи се появят на много острови едновременно, ситуацията ще бъде неуправляема.

Гръцката държава не разполага с достатъчно медицински хеликоптери“, казва тя със съжаление. На Тилос, остров с 350 жители, безпокойството е осезателно. Над половината от населението на острова е на възраст над 60 години и въпреки препоръките на правителството, след избухването на епидемията има повече жители. Подобно на много други кметове на малки острови, кметицата желае пълно прекратяване на морските връзки за най-малко две седмици.

Но много жители пътуват с ферибот до Родос – най-близкия градски център, за да пазаруват, което повишава рисковете от внасяне на вируса на Тилос, отбелязва кметицата. На остров Икария в Егейско море, на който една четвърт от населението е на възраст над 80 години, съобщението за случай на коронавирус предизвика гнева на жителите: заразеният – млад мъж на 25 години, е пристигнал от Лондон с двама приятели. „Неговата постъпка е престъпна, ние ще предприемем съдебни действия срещу това лице“, предупреди кметът на острова Никос Каламбогиас.

„Ние сме малък остров, който е изолиран, няма интензивно отделение. Цялото население на острова е потресено“, каза той пред гръцката телевизия Стар.

Веднага бе наредена строга изолация за всички лица, които са били в контакт с младия мъж или с неговите приятели. На остров Миконос първият случай на коронавирус също предизвика ефект на бомба. Кметът Костас Кукас веднага настоя за „по-строги проверки“ на летището и призова премиера „да забрани частни самолети и хеликоптери да кацат на летището и на площадките за хеликоптери“ на туристическия остров.

Жителка на острова на 69 години, която отначало бе лекувана в местния здравен център, бе транспортирана с хеликоптер в Атина, тъй като състоянието й бързо се влоши.

Новината предизвика силно безпокойство на този остров от Цикладите. На острова, който всяко лято е дестинация за милиони туристи, през останалата част от годината живеят едва 1000 жители, които активно подготвят летния сезон.

Гръцките власти отправиха предупреждение за „изключително критична ситуация“ на острова, като прекратиха временно „всякаква дейност в строителния сектор“. На егейския остров Лесбос, където живеят над 19 000 кандидати за убежище в пренаселения и нехигиеничен лагер Мория, страхът от пандемия е още по-голям.

„Болницата на остров Лесбос не би могла да се справи с разпространение на епидемията в лагера, няма болнична стая с отрицателно налягане за изолация на пациентите, медицинският персонал няма да е достатъчен“ смята Янис Зерделис, общопрактикуващ лекар в Митилини – главния град острова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *