Бежанци умират от COVID-19 във Великобритания от страх да не ги закопчаят

Бежанци умират от COVID-19 във Великобритания от страх да не ги закопчаят

Нелегални мигранти умират от коронавирус във Великобритания, защото се страхуват да потърсят лекарска помощ.

За това предупреждават благотворителни организации и депутати на фона на подновените призиви на британското вътрешно министерство да спре имиграционните проверки на Националната здравна система (NHS), пише агенция „Фокус“, като цитира британския „Индипендънт“.

Изданието дава пример с около 50-годишен филипинец, който работи като чистач, починал вероятно от коронавирус миналата седмица, след като не потърсил помощ поради опасения, че ще бъде докладван на имиграционните служби.

60 депутати са подписали писмо до министъра на здравеопазването Мат Ханкок и социалните грижи с искане за незабавно спиране на таксите за мигрантите и всички свързани с тях проверки за обмен на данни и имиграция, които според тях подкопават усилията на правителството да отговори на пандемията.

В отговор на епидемията от COVID-19, на 29 януари министрите въведоха наредби, които указват, че не може да се начислява такса на чужденците за диагностициране или лечение на коронавируса, потвърждавайки, че е „много важно за защитата на общественото здраве да не се възпират посетителите от чужбина от търсене на лечение за вируса”.

Но депутатите предупредиха, че това е „стъпка за добре дошли“, но „не стига достатъчно далеч“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *