Байдън иска повече фирми да задължат служителите си да се ваксинират

Байдън иска повече фирми да задължат служителите си да се ваксинират

Президентът Джо Байдън заяви, че повече американски фирми трябва да се задължат служителите си да получат ваксини срещу Covid-19, като нарече този ход жизненоважен за прекратяване на пандемията и поддържане на икономиката, предаде БНР.

По време на посещение на строителна площадка близо до Чикаго президентът Байдън заяви:

„Днес призовавам повече работодатели да действат. Моето послание е: Изисквайте от служителите си да се ваксинират. С ваксинации най-накрая ще победим тази пандемия. Без тях сме изправени пред безкрайни месеци на хаос в нашите болници, щети за нашата икономика и безпокойство в училищата ни“.

Миналия месец Байдън нареди всички федерални работници и изпълнители да бъдат ваксинирани, а частните работодатели със 100 или повече служители да изискват персоналът да бъде ваксиниран до 8 декември или да се тества седмично за коронавирус. Тази поръчка обхваща 100 милиона души, около две трети от работната сила.

Байдън посочи няколко успешни примери за ваксинация, включително решението на базираната в Чикаго United Airlines да бъде определен краен срок през октомври всички служители да бъдат напълно ваксинирани. Байдън похвали и други авиокомпании и бизнеси, които последваха този пример.

Изискванията за имунизация имат широка обществена подкрепа. Икономистите от „Уолстрийт“ също са съгласни, че по-високите нива на ваксинирани ще засилят икономическия растеж и ще добавят работни места, каза американският президент.