НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Баба на 91 с ампутиран крак пребори COVID-19 в София

От Инфекциозна болница изписват 91-годишна жена, която е била приета в много тежко състояние с коронавирус. При нея той е изчистен без да се използват специални противовурисни медикаменти. За да премахнат противоречивите данни около тези лекарства, СЗО ще анализира най-тежките случаи в няколко големи европейски държави.

„При нея има доста придружаващи заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, хронична артериална недостатъчност на крайниците. Жената е и с ампутиран десен крак“, обясни пред БНТ д-р Тома Томов, началник Първо детско отделение в СБАИПБ „Проф. Иван Киров“. С толкова много хронични заболявания, лекарите изключили противовирусните медикаменти, атакували бронхопневмонията с двойна антибиотична терапия. И като по чудо не се стигнало до апаратно дишане.

„Имаше един рисков момент при който мислехме и по този въпрос, но за наша радост не стигнахме до този етап“, добави той. Наясно с целия световен опит до този момент, приложили най-високите стандарти в лечението на инфекциозни заболявания, лекарите все пак обясняват успеха си с друго. „Тя е жена със силен дух. Много е важно в една такава сигуация човек да не губи увереност, че ще се справи. Това помага неимоверно. Ние се учим с всеки един пациент който преминава през нашата болница“, каза още д-р Томов.

За първи път опитните инфекционисти се сблъскват с толкова много сковаващ страх. Затова, наред с медикаментозното лечение, влагат много усилия да успокояват и да вдъхват кураж на болните си. Важна терапия, особено когато пациентите са възрастни и с много придружаващи заболявания, пише Lupa.bg.

В инфекциозна болница имат огромен опит в лечението на болни с вируса на СПИН и са от малкото, които са по-умели и смели в използването на лекарства срещу ХИВ, които помагат и при COVID-19. Въпреки това следят крайно внимателно как се развива програмата „Солидарност“, обявена от СЗО. „Идеята е максимално бързо да се наберат пациенти с коронавирус и то с тежка форма на коронавирус и са включени държавите с повече на брой пациенти“, коментира д-р Нина Янчева, дм, началник отделение за придобита имунна недостатъчност, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“.

Програмата на СЗО е първи опит в цялата история на медицината да се обединят данните на всички, за да може да не направи достатъчно точно клинично проучване за действието на някои от наличните противоврусни медикаменти срещу СПИН, Ебола, Хепатит С и малария, които са показали ефект и при COVID-19. „Тъй като до момента има много клинични проучвания, но се смята, че има недостатъчно брой пациенти включени, пък няма контролни групи, а и данните от тези групи са доста противоречиви“, каза още д-р Янчева.

В Инфекциозна болница също ще споделят опита си с медикаментите срещу ХИВ с колеги от други болници у нас. В цял свят, както никога до този момент, са регистрирани стотици клинични проучвания на вече съществуващи медикаменти. Всички са мобилизирани да прецизират терапиите със старите и налични медикаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *