Афера за $4 милиарда с българи! Забраниха дейността на Nexo в САЩ

Афера за $4 милиарда с българи! Забраниха дейността на Nexo в САЩ

Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI), заедно с държавните регулаторни органи на ценни книжа в още седем щата в Америка (Ню Йорк, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Вашингтон, Южна Каролина и Вермонт), обявиха за незаконна дейността на българската компания за търговия с криптовалута Nexo на територията на САЩ.

Съобщението беше публикувано в полунощ на 26 срещу 27 септември на правителствения сайт https://dfpi.ca.gov/.

Линк с обявлението: https://dfpi.ca.gov/2022/09/26/dfpi-joins-other-state-securities-regulators-to-bring-actions-against-another-crypto-interest-account-provider/.

Дружеството Nexo се ръководи от бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, а централния офис на компанията е базиран в София.

От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за $ 12 милиарда. През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти. Подобна понци схема беше приложена успешно в САЩ от Ружа Игнатова и криптопирамидата й OneCoin.