Аутопсиите: Коронавирусът краде по 10 години от живота на заразените

Аутопсиите: Коронавирусът краде по 10 години от живота на заразените

Аутопсиите на починали от новия коронавирус разкриват, че ако не бяха заболели от Ковид-19, мъжете биха живели още 10,7 години, а жените още 9,3 години, показва анализ на северногерманското радио NDR. При анализа са използвани статистически данни за продължителността на живота при хора с различен здравен статус.

Авторите на анализа са взели предвид очакваната средна продължителност на живота в Германия и средните възрастови данни за починалите от коронавирус – общо 6115 души до 29 април, според института „Роберт Кох“.

Изчисленията следват модела на подобно изследване, проведено от учени от Университета в Глазгоу, Шотландия, в което са проучени данните за жертвите на коронавируса в Италия и Великобритания. Техният анализ показва, че средно мъжете са загубили около 14 години от живота си заради болестта, а жените – 12 години. От тях се изважда по 1 година живот – заради предишните заболявания на пациентите. Така се получава, че мъжете, починали от коронавирус в Италия и Великобритания, са можели да живеят средно още 13 години, а жените – още 11 години.

Ако се вземе предвид и факторът „предишни заболявания“, се оказва, че в Германия мъжете, починали от Ковид-19, биха живели средно още 9,9 години, а жените – 8,5 години. Тоест пациентите, страдащи и от други болести, са си отишли значително по-рано заради коронавируса, отколкото е можело да живеят чисто статистически.

В Германия хората с предишни заболявания, които засега съставляват голяма част от починалите от коронавирус, биха могли да живеят още дълги години, коментира Клеменс Вентнер – главен лекар на инфекциозното отделение в Университетската клиника в мюнхенския район Швабинг.

„Днес не е задължително хората с диабет, високо кръвно или с деменция например да умират по-рано заради тези заболявания“, уверява той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *