Атина, Солун и Патра на бунт срещу задължителната ваксинация

Атина, Солун и Патра на бунт срещу задължителната ваксинация

Митинги на противниците на принудителната ваксинация се проведоха в сряда вечерта в Атина, Солун и Патра. В гръцката столица около 200 души се събраха на централния площад Синтагма срещу парламента, съобщава кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието. Протестът в Атина премина спокойно, без инциденти. Този път полицейските специални сили се подредиха така, че да не се блокира трафика зад охраняваната линия.

Полицията беше напълно екипирана за борба с безредици. На вчерашния митинг дойдоха много по-малко хора, отколкото на този на 24 юли, който беше помрачен от сблъсъци между отделни протестиращи и полицията. Миналата събота около две хиляди души се събраха пред стените на парламента, а в края на митинга няколко младежи с закрити лица започнаха да хвърлят коктейли Молотов срещу специалните части. Полицията реагира с използване на сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Срещу демонстрантите бе използвано и водно оръдие.

В сряда вечерта в продължение на няколко часа протестиращите, държащи икони, кръстове и гръцки знамена, скандираха лозунги и се опитаха да убедят дошлите, че ваксинациите са зло и насилие срещу човека. „Всичко започна от момента, в който въведохме индивидуални данъчни номера и социалноосигурителни номера, всички хора вече получиха досие“, каза един от ораторите. Друг протестиращ каза: „На властите не може да се вярва. Те ни смятат за тъпаци и правят каквото си искат с нас.“ Третият оратор с икона в ръка призова хората да повярва в Исус Христос и заяви, че тогава ще дойде избавление от пандемията. Протестиращите скандираха обиди срещу журналисти и полицаи, както и „Вземете си ваксините и се махайте оттук“, „Долу хунтата на Мицотакис“, „Долу хунтата на парламента“. Митингът приключи спокойно и протестиращите се разотидоха мирно, пише кореспондентът на ТАСС.

В северния гръцки град Солун се проведе демонстрация под лозунга „Не на задължителната ваксинация срещу COVID-19“ край Бялата кула, туристическия символ на града. Според гръцкия телевизионен канал ERT-3 броят на демонстрантите е бил много по-малък, отколкото по време на предишни подобни протести, а полицията е била много повече. Участниците в демонстрацията са скнадирали лозунги срещу ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, както и срещу ваксинирането на деца. Противниците на ваксинациите проведоха нов митинг в пристанищния град Патра, трети по големина след Атина и Солун. Според информационния портал newsit.gr, около 20 протестиращи срещу ограничителните мерки са влезли в църквата „Св. Андрей“ и са изпели акатист.

Според изменението на законодателството, прието от гръцкия парламент, ваксинацията е задължителна за всички служители на публични и частни структури на социалните домове и здравеопазването, сроковете за получаване на първата доза ваксина са определени съответно на 16 август и 1 септември . Обявено е, че тези, които не се ваксинират ще бъдат изпратени в неплатен отпуск до края на пандемията.