Атанас Мангъров: Маските няма да спрат коронавируса

Атанас Мангъров: Маските няма да спрат коронавируса

„Ситуацията се развива така, както се случва с всяка една пандемия. През май са правени средно по 1150 теста, през юни – по 1650, като около 3 процента са положителни. Инфекцията се държи под контрол, нищо особено не се е случило. Заразените хора не са болни, не много обаче са в болница. А в болница мнозина влизат главно от страх“.

Това каза пред БНТ инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който завежда детското отделение в Инфекциозната болница.

„Тези които са истински болни, трябва да са в болници, другите – вкъщи, всички останали трябва да си живеят нормално.

Колкото до връщането от маските, ако някой вярва, че така може да се овладее епидемията, много се лъже. Този вирус, който е нов, рано или късно ще мине през всички нас, няма ваксина и лекарство и скоро няма да има“, допълни Мангъров.

„Вирусът трябва да се лекува максимално щадящо, както се лекува всяка една вирусна инфекция“, каза още той. „С времето той ще затихне“, убеден е доцентът.

„Съгласен съм, че трябва да се ходи по барове и мачове. Всичките мечти на Щаба за милиционери в автобусите, това са глупости. Няма как да научим циганите да ходят с маски“, каза още Мангъров.

„Хората трябва да продължат да живеят нормално и колкото по-рано се отървем от страха, толкова по-добре за нас“, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *