Арменците изпепеляват всичко след себе си в Нагорни Карабах

Арменците изпепеляват всичко след себе си в Нагорни Карабах

Селяните извън Нагорни Карабах подпалиха къщите си в събота, преди да избягат в Армения преди крайния срок през уикенда, в който спорната територия ще бъде предадена на Азербайджан като част от мирното споразумение, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Жителите на Калбаджар в Азербайджан, контролиран от арменски сепаратисти в продължение на десетилетия, започнаха масово изселване тази седмица, след като бе обявено, че Азербайджан ще си върне контрола в неделя.

Сраженията между сепаратистите, подкрепяни от арменските войски, и азербайджанската армия избухнаха в отцепилия се регион Нагорни Карабах в края на септември и бушуваха шест седмици.

Армения заяви в събота, че 2317 от бойците й са били убити при сблъсъците, което е увеличение с близо 1000 смъртни случая в сравнение с последния потвърден брой на загиналите сред арменските бойци. Азербайджан не е разкрил военните си жертви и реалните жертви след седмици боеве се очаква да бъдат много по-високи.

Руският президент Владимир Путин тази седмица заяви, че броят на смъртните случаи е над 4000 и че десетки хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си.

В село Чаректар, на границата със съседния район Мартакерт, който трябва да остане под арменски контрол, най-малко шест къщи горяха в събота сутринта с гъсти стълбове дим, издигащи се над долината, видя журналист от Франс прес.

„Това е моята къща, не мога да я оставя на турците“, както азербайджанците често биват наричани от арменците, казва един жител, докато хвърля горящи дървени дъски и парцали, напоени с бензин, в напълно празна къща. „Всички ще изгорят къщите си днес … Дадоха ни време до полунощ да си тръгнем“, каза той. „Преместихме и гробовете на родителите си, азербайджанците ще имат голямо удоволствие да осквернят гробовете ни. Това е непоносимо“, добави той. –

След споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Русия, руските миротворци започнаха да се разполагат в Нагорни Карабах в сряда и поеха контрола над ключова транспортна артерия, свързваща Армения с Нагорни Карабах. Руските военни заявиха, че мисията, състояща се от близо 2000 войници, ще постави 16 наблюдателни пункта в планинския Нагорни Карабах и по коридора Лачин.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обвини в сряда арменцити, че са унищожили „99 процента от освободената територия“, включително болници, къщи и паметници, като добави, че иска Армения да плати обезщетение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *