НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Арестуват шефа на „ХелпКарма“, държавата има защитен свидетел

Шефът на скандалната „ХелпКарма“ Константин Кръстев вероятно ще бъде задържан до 2-3 дни, пише Lupa.bg. След като прокуратурата още в петък разпореди спешна проверка на благотворителната платформа, разследващите се натъкнали на скандални случаи на отклоняване на средства от благотворителни кампании.

Оказало се, че по настояване на Кръстев, са били фалшифицирани фактури и са надписвани суми за лечение на болни деца. Според наш източник, само до този етап е установено, че се касае за сумата от поне 600 000 лева, отклонена от последните кампании на „ХелпКарма“. Дружеството не е информирало коректно дарителите и за таксите от дарения, които събира. Въпреки че посочва, че получава между 5 и 6,5% от транзакцията, се оказало, че процентът доближава 10%, което е измама на потребителите.

Човек от екипа на „ХелпКарма“ се е съгласил да стане защитен свидетел срещу довчерашните си колеги и ще участва в разобличението им. Три майки на деца, за чието лечение са събирани пари от платформата, също ще свидетелстват за измамите.

„Гответе се за шокиращи данни. Може да се окаже, че получените неправомерно от „ХелпКарма“ суми от кампании на болни хора, повечето от които – деца, са за над 5-6 милиона леваза година и половина“, издаде наш информатор.

Изпълнителният директор на „ХелпКарпа“ Константин Кръстев е роднина на проф. Коста Костов, стана ясно от репортажа на Би Ти Ви в събота. Видният лекар обаче твърди, че е нямал представа какви са ги вършели хората от платформата. От петък Константин Кръстев е с изключен телефон.

Държавата не може да направи нищо по случая с нахалниците от „ХелпКарма“, защото на практика… няма законодателство в тази област. Това се разбра от думите на проф. Валери Димитров, който е бивш председател на Сметната палата.

„Заплатите в тази фондация са смущаващи и случващото се очевидно не е нормално“, коментира в „120 минути“ проф. Димитров. „Очевидно е, че пада доверието към тази платформа, когато има пари, които не може да се разбере за какво отиват. Това е доста сериозен проблем. Друг проблем е, че в общите условия и в учредителния акт на фондацията не са предвидени достатъчно механизми за публична отчетност“, каза проф. Димитров.

„Законодателствата за подобен тип организации винаги ограничават периода, в който тези средства могат да стоят в сметките на организацията. При нас обаче проблемът е, че на практика няма законодателство за тази дейност“, призна той.

Само преди дни разследване на Би Ти Ви показа, че техническият директор на „ХелпКарма“ е получавал редовно високи заплати, стигащи до 80 000 лева за един месец. 300 000 лева от дарения пък са открити в сметка на собственика на платформата, а още десетки хиляди левове от парите на дарители са били дадени като „заем за апартамент“. Прокуратурата вече обяви, че поема случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *