Арести на протестиращи срещу карантината в Лондон

Арести на протестиращи срещу карантината в Лондон

19 души, протестиращи срещу карантината, наложена заради коронавируса във Великобритания, бяха арестувани в събота в Хайд парк в Лондон, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд.

„Полицаите приеха балансиран подход и се опитаха да убедят група хора да се разпръснат. Протестиращите очевидно нямаха намерение да направят това, в резултат на което бяха задържани 19 души, а още десет бяха глобени“, се казва в изявлението на столичната полиция.

Според „Скай нюз“, няколко десетки се събрали в ъгъла на ораторите в Хайд парк, като по този начин нарушили правилата на карантината. Демонстрантите скандирали лозунги от рода на „Противниците на ваксинацията заслужават да бъдат изслушани“, „Свободата преодолява страха“ и нарекли „тирания“ ограничителните мерки, наложени на 23 март.

Според някои британски медии, Пиърс Корбин, по-големият брат на бившия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, е сред арестуваните демонстранти. Той протестирал срещу „непрекъснатите лъжи, насочени към промиване на мозъка и поддържане под контрол“ на населението. Според Sky News, около десетина противници на карантина се събрали и в Саутхемптън, други 20 организирали демонстрация в Белфаст, митинги билиа проведени в Единбург и Глазгоу.

На 13 май във Великобритания започна първата фаза на отслабване на карантината: на хората беше позволено да спортуват навън неограничен брой пъти и да пътуват с кола до отдалечени места за свободното време. Служители на строителни фирми и различни сектори в бранша, които не могат да работят от дома, започнаха работа. Очаква се магазините за нехранителни стоки и частично училищата да отворят през юни, а ресторантите, заведенията, хотелите, фризьорите и козметичните салони да отворят през юли.

Според последната информация на Министерството на здравеопазването, броят на заразените с коронавирус във Великобритания е надхвърли 240 000 души, а броят на смъртните случаи – 34 000. Британските власти казват, че от средата на април смъртността в страната непрекъснато намалява. Броят на новите инфекции и броят на пациентите с коронавирус в болниците също постепенно намаляват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *