Антиваксери в Гърция искат ексхумация на починали от COVID

Антиваксери в Гърция искат ексхумация на починали от COVID

Антиваксерите в Гърция не спряха, пише белградският „Политика“. Най-новата им идея била да призовават за ексхумация на починали от коронавирус, за да се установяло, дали наистина са били заразени и дали това е причината за смъртта им.

Група адвокати вече водели такива дела и на първа инстанция съдилища са допуснали тази процедура, което пък можело да доведе до лавина от съдебни процеси. Медици определят тази антиваксерска кампания като феномен в условията на тежка пандемия и неимоверен труд, който полагат в болниците.

Не спират конфликтите и в училищата между учители и родители, които не искат децата им да спазват мерките, да имат негативни тестове или сертификат за ваксинация на по-големите от 12 г. Ситуацията и в Гърция с коронавируса е сериозна. В Солун са пълни 80% от болничните легла в интензивните отделения.

Заразените в страната на ден са около 2500 дневно, което епидемиолозите определят като стабилна ситуация, но тя може д се промени всеки момент. На респиратор са 350 пациенти. Ваксинирани са около 58%, а здравният министър Танос Плеврис продължава да апелира за продължаване на имунизацията.

Проучвания показват, че 40% от анкетираните се страхуват от лош ефект на ваксината, 19% са ядосани от натискът на властта да се имунизират, 16% не вярват в ефикасността, а за 11% ваксината е в разрез с религията.