Андрей Новаков: Няма как ЕС да е силен с бедни държави-членки

„Общоевропейската позиция несъмнено трябва да е насочена към подпомагане най-вече на по-засегнатите региони от кризата, защото смисълът на един силен Европейски съюз е в това да няма слаби държави-членки“. Това мнение изрази евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков пред Канал 3.

„Няма как ЕС да е силен с бедни държави членки. Това трябва да се преодолее на общоевропейско ниво. Трябва ни правилник за действие в такива кризи, защото това е поредната такава в рамките на 10 години“, каза Новаков.

„Комисията по регионално развитие ще бъде водещата по този план за възстановяване на Европа. В Съвета обаче все по-трудно се намират компромиси за решаване на подобни проблеми. Хората очакват от нас малко по-категорични решения“, разкритикува той липсата на единодушие сред европейските си колеги.

„По отношение работата на институциите, урокът е научен. Готовност за работа в такива условия нямаше в Европарламента, но тя се създаде в хода на пандемията. Въпреки сериозната цена, която плати Съюза, мисля че уроците са научени“, каза още евродепутатът.

„Парите, които би трябвало да получим по кохезионната политика, са около €15 млрд. А по спасителния фонд парите са около €12,5 млрд.“, конкретизира Новаков.

За пакета „Мобилност“, българският евродепутат е категоричен, че България няма да отстъпи от позициите си, касаещи равноправието на всички европейски компании, работещи в сферата на транспорта. Той зададе риторично въпроса: „Коя компания би фалирала по-бързо – базираната в Пловдив, която кара стока до Португалия, или базираната в Мадрид, която изпълнява същия курс? В единия случай, образно казано, изминаваш 4 000 км., за да закараш камиона и да се върнеш у дома, а в другия изминаваш само 400 км“.

„Да задължиш един човек да се прибира на всеки осем дни е абсурдно при условие, че в Европейския съюз правата на човека за са свързани именно със свободното му пребиваване на територията, на която прецени в свободното си време“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Връчиха глоби за над 100 бона на ГКПП „Дунав мост“
Next post Фалстарт на летния сезон у нас: Отмениха първия чартър с туристи от Европа