НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Англия се изплаши: Въвежда 14 дни карантина за пристигащите

Англия най-сетне се стресна от коронавируса – британското правителство обяви, че от 8 юни ще е в сила двуседмична карантина за всички пристигащи в страната, предаде Би Би Си.

Целта е да се овладее разпространението на коронавируса. Пътуващите ще трябва да уведомяват къде ще прекарат карантината си (в хотел, при роднини или приятели), а прилагането ѝ ще става с проверки на случаен принцип. Глобите могат да достигнат 1000 паунда (към момента 2185 лв.).

Изключенията са няколко – шофьори на камиони, сезонни работници и лекари, ангажирани със случаи на COVID-19. Карантината няма да се отнася и за пристигащите от Ирландия, цитира „Дневник”.

Властите ще могат да отказват влизане на хора, които не се съобразяват с изискванията и не попълват онлайн формулярите за карантината си. Авиокомпаниите предупредиха, че карантината би увеличила още повече икономическия натиск върху тях.

Мярката според вътрешния министър Прити Пател ще „намали риска случаи да пресичат границата ни“. Според Пател изобщо не става въпрос за „пълно затваряне“ на Обединеното кралство. Попитана дали ще са възможни почивки в чужбина тази година (здравният министър по-рано загатна, че отговорът може да е „не“), тя каза: „Искаме да избегнем втора вълна и това е жизненоважно.“

Засега няма да се въвеждат т. нар. въздушни мостове – споразумения със страни с ниски нива на зараза, които да направят възможно пътуването без карантина. Това решение ще се преразглежда през три седмици.

Великобритания все още не успява да ограничи новите случаи – по няколко хиляди дневно – нито починалите за ден (днес 351). Би Би Си обаче отбелязва, че „Даунинг стрийт“ не успява да обясни защо въвежда карантината сега. Правителството твърди, че ако това се бе случило в началото на пандемията, нямаше да е от полза. Ограничения бяха въведени само за връщащи се от Ухан и от Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *