Англия иска „чуждите агенти” да се регистрират

Англия иска „чуждите агенти” да се регистрират

Великобритания ще се бори с враждебната дейност на чужди държави с нов закон за „чуждестранните агенти“. Това се разбира от програмата на правителството, изложена в т.нар. реч на британската кралица във вторник.

Ще бъде създадена схема за регистрация на чуждестранно влияние, която да помогне за борба с шпионажа, чужда намеса и по-добра защита на научните изследвания, се казва в съобщението. Така ще се изисква „чуждите агенти“ да се регистрират, подобно на ситуацията в Съединените щати, където е задължен да го прави всеки работещ за чуждо правителство или политически партии и да подава доклади за дейността си в правосъдното министерство.

Законът ще даде на службите за сигурност и правоприлагащите органи нови правомощия за справяне с нарастващите заплахи. Ще бъдат осъвременени законови положения отпреди сто години, за да са адекватни възможностите на властите в ерата на кибервойната.

Според британските служби и Китай, и Русия са се опитвали да откраднат търговски чувствителни данни и интелектуална собственост и да се месят в политиката. Русия е обвинявана за нападението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал на британска земя през 2018 г., обясни „Дневник“.

Законът за държавната измяна в страната също може да бъде преработен, тъй като страната се бори срещу шпионажа, подкрепен от държавата, се казва в документ, придружаващ речта на кралицата.