Ангел Кунчев: Далеч сме от края на епидемията

Ангел Кунчев: Далеч сме от края на епидемията

„Очевидно сме много далече от края на епидемията и всякакви решения – както за отпускане на мерките, така и за тяхното връщане, би следвало да се вземат много внимателно и много пропорционално.“ Този коментар направи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Непрекъснато се разширява обемът на изследваните проби, което води до по-голям брой новооткрити случаи, поясни той.

Кунчев посочи, че ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за 100 новозаразени с коронавирус, това би било сигнал да се върнат някои от ограничителните мерки, но засега вероятността да се достигне този брой е малка. Движим се в рамките на 40-50 до 70-80 случаи дневно и ръстът е стабилен.

Ангел Кунчев припомни, че има голяма разлика между отделните региони и даде примери с Видин и Търговище – във Видинско заболеваемостта е изразена, докато в област Търговище все още няма открит случай въпреки тестовете.

Затова и срезовото проучване в Пловдив според главния здравен инспектор ще бъде най-показателно. Доц. Кунчев прогнозира, че там ще бъде открито между 2 и 5-6% носителство на антитела.

Повече от 30 лаборатории подават данни в информационната система, в която се следи развитието на епидемията според лабораторните резултати.

До момента има 16 предупреждения от капитани на полети, че в самолета има хора със съмнения за коронавирус, каза още Ангел Кунчев.

Резултатите от домовете за възрастни хора в страната не са толкова лоши, заяви Кунчев, според когото се създава усещането, че тези домове са пламнали. Към момента има около 60 заразени сред домуващите и 20 от персонала на фона на близо 15 хиляди обитатели на тези домове и около 2 хиляди работещи там. „Като процент не е високо, лошото е, че е концентрирано в няколко заведения.“

54 са регистрираните нови случаи на коронавирус за последното денонощие в страната. От тях 20 са в болница. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Общо заразените в страната са 1865.

Новите случаи са в 10 области. Те са разпределени, както следва: София – 28, 10 приети в столични лечебни заведения и 18 амбулаторни, Ямбол – 9, Плевен – 4, Пазарджик и Благоевград – 3, Варна и Сливен – по два, Пловдив, Силистра и Стара Загора – по един.

5 са новите случаи на заразени деца. Те са на възраст 7 – 18 години и са в Плевен – 2, София – един, Благоевград и Пазарджик – също по един.

Нови заразени има и сред медицинския персонал. Те са 9, като 8 са в софийски болници, а 1 в Ямбол.

Излекувани са нови 17 пациенти и така общият брой е 401.

За денощието са изследвани 1397 проби за COVID-19. Достигнатият брой на тестуванията е 54 328 – 7 761 изследвани лица на 1 милион от населението.

За последните 24 часа няма констатиран смъртен случай на човек с потвърдена коронавирусна инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *