Американци подадоха колективен иск срещу Китай за 1,2 трилиона долара

Американци подадоха колективен иск срещу Китай за 1,2 трилиона долара

Във връзка с пандемията от COVID-19 американци подадоха колективен иск срещу Китай за 1,2 трилиона долара – заради неадектавни действия от страна на Пекин в началния етап на заразата, предаде „Гласът на Америка“, цитиран от Дунав мост.

Все повече стават гласовете по света, обвиняващи китайските власти, че са скрили истинските мащаби на епидемията и са подвели света за рисковете от нея.

За по-малко от месец към колективния иск, подаден в съда във Флорида, са се присъединили над 5000 американски граждани. Ищците посочват, че за понесли огромни щети заради действията на Пекин, поради които заразата е обхванала целия свят.

Подобни групови искове са подадени и в щатите Невада и Тексас.

„Нашият иск обхваща тези, които физически са пострадали от въздействието на вируса… Той засяга и търговската дейност на Китай, където на пазарите се продава месо от диви животни.“ – поясняват от юридическата кантора Berman Law Group, която представлява жалбоподателите.

От британския консервативен аналитичен център „Общество Хенри Джексън“ отбелязват, че потенциалният иск от САЩ към Китай може би ще е за около 1.2 трилиона долара и че Китай потенциално носи вината за нанесените щети вследствие на липсата на адекватни действия в началния етап на епидемията – укриване на информация и нарушаване на медико-санитарните правила.

Във връзка с това от организацията призовават страните да завеждат искове срещу Китай, като посочват 10 различни правни механизма, включително чрез СЗО, Международния съд, Постоянния арбитражен съд, съдилищата в Хонгконг и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *