НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Американска агенция иска спирането на 250 000 акаунта в Twitter

В последната част от досиетата на Twitter, публикувана във вторник, се твърди, че американска правителствена агенция е поискала спирането на стотици хиляди акаунти в платформата за социални медии, предаде DarikNews.bg.

„Американска правителствена агенция е поискала спирането на 250 хил. акаунта, включително на журналисти и канадски служители!“, заяви главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск, препращайки в Twitter разкритието на журналиста Мат Тайби.

„Докладът на GEC (Център за глобално взаимодействие) се появи въз основа на данни на DHS, разпространени по-рано същата седмица, и включваше акаунти, които са следвали „два или повече“ китайски дипломатически акаунта. Съобщава се, че те са приключили със списък с „близо 250 000“ имена, като в него са включени канадски служители и акаунт на CNN“, каза Тайби в туит, позовавайки се на Центъра за глобална ангажираност, който той описа като „новосъздадено аналитично/разузнавателно звено на Държавния департамент“.

В друг туит офисът на републиканеца Адам Шиф, който представлява Калифорния, отправи искания към Twitter да спре определени акаунти.
Тайби сподели също така, че Twitter „получи удивително разнообразие от искания от официални лица, които поискаха да бъдат забранени хора, които не им харесват“.

През ноември 2020 г. офисът на Шиф поиска да бъдат предприети действия във връзка с“предполагаем тормоз от страна на конспиратори от QAnon“ срещу служители на Шиф, включително съветника Шон Миско.

„Да премахне от услугата си всякакво съдържание за г-н Миско и други служители на Комитета, включително цитати, ретуитове и реакции на това съдържание“, гласеше един скрийншот.

„Преустановете многобройните акаунти, включително @GregRubini и @paulsperry, които многократно са популяризирали фалшиви конспирации на QAnon“, гласи искането.

Първата серия от „Досиетата на Twitter“ излезе в началото на декември, когато Тайби публикува различни туитове с акцент върху дискусиите между служителите на компанията относно цензурирането на история за лаптоп, принадлежащ на сина на президента Джо Байдън, Хънтър.
Единадесетата серия от вторник разкри също, че Twitter се опитва да намали и броя на агенциите с достъп до ръководителя на отдела за доверие и безопасност Йоел Рот.

„Ако тези хора са като Комитета по вътрешните работи на Камарата на представителите и Министерството на здравеопазването, щом им дадем пряк контакт с Йоел, те ще искат да се връщат при него отново и отново“, каза директорът по политиката Карлос Монхе, според друг туит.
Имало е и епизод, който според Тайби е довел до рядко срещано публично несъгласие между служителите на Twitter и държавните власти.

„Когато ФБР уведоми Twitter, че GEC иска да бъде включена в редовния „браншови разговор“ между компании като Twitter и Facebook и DHS и FBI, лидерите на Twitter първоначално се възпротивиха“, се казва в един туит.

„Ръководителите на Фейсбук, Гугъл и Туитър се обединиха в опозиция срещу включването на GEC, като привидните причини включваха: „Мандатът на GEC за офанзивна информационна операция е да насърчава американските интереси“.