НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

„Амазон“ купува Кипър и други шокиращи прогнози за 2021-ва

Всяка година датската банка Saxo изготвя „шокиращи прогнози“ за световната икономика. Те се основават на малко вероятни и подценени събития, които обаче могат сериозно да засегнат финансовите пазари.

За 2021 г. Saxo Bank е избрала доминиращите тенденции в обществото, каза главният инвестиционен директор Стен Якобсен, цитиран от RBC. По надолу в текста става дума за десет събития, които по един или друг начин са свързани с развитието на технологиите, политиките на водещите централни банки и последствията от пандемията.

Година по-рано Saxo прогнозира, че демократите ще спечелят САЩ и ще получат пълен контрол над Конгреса, ръст на акциите на компании като Facebook, Amazon, Netflix и Google, а доларът ще отслабне силно спрямо други валути по света, припомня money.bg.

1. Amazon ще „купи“ Кипър

Поради нарастващата неприязън към чиновниците, Amazon премества европейската си централа в Кипър и буквално „купува политическа власт на всички нива“ в тази страна. Кипър се надява, че данъците върху корпорацията ще й позволят да намали съотношението дълг / БВП от почти 100%. Amazon ще помогне на Кипър да „пренапише“ данъчния си код по ирландския модел, само с още по-ниски ставки на данъка върху доходите и други данъци.

Европейските регулатори обаче ще принудят Amazon да промени начина си на работа. Кипър ще трябва да приведе данъчното си законодателство в съответствие с изискванията на ЕС.

На свой ред САЩ и други страни през 2021 г. ще влязат в офанзива срещу монополите, които според тях са станали твърде мощни и плащат твърде малко данъци.

2. Германия ще плати за Франция

Въпреки стимулите и държавната програма за гаранции, Франция се бори да избегне вълна от фалити. Има продажба на акции в най-големите френски банки. Нетният доход спада и кредитирането се увеличава. Saxo Bank прогнозира, че Франция ще се обърне за помощ към Германия, за да може ЕЦБ да отпечата достатъчно евро, за да изкупи масово дълга на френската банкова система и да предотврати системен колапс.

През следващите години Франция ще бъде сред страните от ЕС с най-голямо бреме на дълга. Очаква се публичният му дълг да надвиши 120% от БВП през 2021 г.

3. Blockchain ще унищожи фалшивите новини

През 2021 г. заплахата от разпространение на дезинформация и подкопаване на доверието в медиите достига критично ниво. Големи издания и социални мрежи предприемат нови мерки, използвайки силата на блокчейн. Технологията интегрира цялото съществуващо съдържание на новини и позволява валидиране както на съдържанието, така и на източника на новини. Blockchain прави всяка промяна на съдържанието видима за всички.

Туитър и Фейсбук инвестират сериозно в развитието на тази технология. Сайтове за алтернативни новини, дезинформация за пандемията, фалшиви доказателства за изборна измама ще изчезнат от техните платформи за една нощ.

4. Китайска дигитална валута

Китай пуска в действие механизма за електронни разплащания (DCEP), цифрова версия на юаните в блокчейна. Това е следващата стъпка от Китайската народна банка за дигитализиране на финансите на страната, след като 80% от всички плащания тук са направени чрез WeChat Pay и AliPay през 2019 г.

Чужденците имат пълен достъп до капиталовите пазари в Китай. Стабилността на китайската валута и прозрачността на блокчейна ще премахнат риска от изтичане на капитал от страната.

Цифровият юан ще се счита за „необезпечена валута“, но китайските власти ще оценят това като плюс. Това позволява отрицателни лихвени проценти върху „паричните средства“ и улеснява насочването към номиналния БВП.

5. Термоядрена технология

Търговското използване на ядрения синтез започва през 2021 година. Одобрен от MIT дизайн на реактор SPARC, задвижван от технология за изкуствен интелект.

AI ще премахне недостига на вода и храна в света чрез обезсоляване на морска вода и вертикално земеделие. Светът очаква времето на евтиния транспорт, универсалната роботизация и автоматизация. Днешната младеж ще бъде последното поколение, което работи, за да се издържа.

Енергията от ядрен синтез ще направи страните независими в областта на храните и енергията. Ще настъпи най-драматичното повишаване на жизнения стандарт в историята.

6. Безусловният базов доход ще доведе до запустяване на мегаполисите

Премахването на ненужните работни места и преместването на много дейности вкъщи води до нулево натоварване на градските офиси. Цените на търговските недвижими имоти ще паднат, включително за площите, заети от магазини и ресторанти, които преди това са обслужвали офис служители.

Въвеждането на ББД ще промени отношението към ролята на работата в живота. Младите хора остават там, където са израснали. Професионалистите и нискоквалифицираните работници в мегаполисите напускат, а предлагането на пазара на труда намалява.

Хората започват да се занимават със занаяти и изкуства, интересът към които поради развитието на технологиите е намалял сериозно през предходните години.

7. Фонд за граждански технологии

Пандемията COVID-19 значително ускори социалните промени под въздействието на високите технологии и принципите на свободния пазар. Все повече хора губят работата си поради автоматизация на процесите.

Създава се Фонд за граждански технологии. Всеки човек получава дял от неговите капиталови активи. Допълнителни акции се дават на хора, загубили работата си поради развитието на технологиите. Политиката на технологичен дивидент намалява икономическите и социалните затруднения. Тя освобождава огромна предприемаческа енергия на индивидуално и социално ниво.

8. Успешната ваксинация срещу COVID-19 ще унищожи бизнеса

Пандемията COVID-19 драстично увеличи натрупването на дългова тежест в глобалната икономика. Доходността на държавните и сигурни корпоративни облигации е на исторически ниски нива, което принуждава инвеститорите да преминат към рискови активи.

Оказва се, че по време на пандемията икономиката е била свръхстимулирана и след ваксинация много скоро тя прегрява. Инфлацията нараства, а безработицата бързо намалява. Федералният резерв на САЩ позволява високата доходност на държавните съкровищни бонове да скочи, повличайки след себе си и тази на по-рискови облигации .

Броят на фалитите по корпоративните ценни книжа нараства до многогодишен връх. Първите, които се сриват, са най-задлъжнелите компании в офлайн сектора на търговията на дребно.

9. Търсенето на сребро

Отслабването на щатския долар и отрицателните реални доходности през 2021 г. благоприятстват среброто като осезаем актив.

Най-вече цената на среброто се повишава от бързо нарастващото търсене за промишлената му употреба. През 2021 г. на пазара започва истински недостиг на този благороден метал. Тъй като се използва в слънчеви панели, зеленият курс на Джо Байдън е застрашен. Това е негативно и за „Европейското зелено споразумение“ и китайската програма за въглероден неутралитет до 2060 г. и други еко инициативи.

Тъй като повече от половината добито сребро е страничен продукт от добива на цинк, за производителите е трудно да отговорят на излишното търсене.

10. Възходът на развиващите се икономики

През 2021 г. става ясно, че страните с гранични и нововъзникващи икономики са били сериозно подценени. Въвеждането на технологиите в тях подобрява производителността на труда по-добре, отколкото в развитите страни.

Сателитният Wi-Fi ще свали цените на комуникационните услуги и ще увеличи скоростта на трансфер на данни. Първият тук ще бъде Starlink на SpaceX – компанията ще разполага с 1500 сателита до края на 2021 година. Революцията във финтех и електронното банкиране ще продължи, като ще даде на милиарди хора достъп до цифровата икономика.

Разработването на безпилотни летателни апарати ще революционизира доставката чрез намаляване на разходите за живот далеч от големите градове. Безпилотната технология, съчетана с автоматизация, ще увеличи производителността в селското стопанство по целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *