НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Алексей Навални ще се лекува в Берлин, излетя от Омск

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе качен на германския санитарен самолет, с който ще бъде превозен до Берлин.

Навални бе настанен в болницата в Омск след съмнение за отравяне.

Очаква се самолетът да кацне на берлинското летище Шьонефелд в 9:29 часа българско време.

Навални се разболя при полет от Томск към Москва в четвъртък и бе откаран в болницата в Омск, след като самолетът направи извънредно кацане. Екипът му издейства той да бъде прехвърлен в „Шарите“ – берлинска клиника, която има история на лекуване на чуждестранни лидери и дисиденти.

Д-р Ярослав Ашихмин, московският лекар на Навални, заяви пред АП, че да бъде на борда на самолет със специализирано оборудване, включително апарат за обдишване и машина, която може да извършва работата на сърцето и белите дробове, „може да бъде дори по-безопасно, отколкото да остане в една болница в Омск“.

Животът на Навални не бе в непосредствена опасност, той бе в медицинска кома и мозъкът му бе в стабилно състояние, заяви медицинският персонал в болницата в сибирския град Омск в петък.

Навални е дългогодишен опонент на президента Владимир Путин и активист срещу корупцията

Медицинският персонал в болницата в Омск първоначално заяви в петък, че макар състоянието на Навални да се е подобрило леко през нощта, той е в прекалено нестабилно състояние, за да бъде транспортиран безопасно в чужбина. Но по-късно в петък те заявиха, че няма да се противопоставят на преместването му, след като германски лекари получиха достъп до Навални и заявиха, че вярват, че той е в състояние да пътува.

„Срамно е, че на лекарите им отне толкова дълго време да вземат това решение. Самолетът чакаше от сутринта, и документите също бяха готови тогава“, заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш в петък вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *