Алексей Навални се сдоби с две присъди за ден

Алексей Навални се сдоби с две присъди за ден

Руският опозиционер Алексей Навални беше осъден по две дела в един и същи ден. В събота вечерта той беше осъден по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война, а часове по-рано апелативната инстанция потвърди присъда, по която Навални трябва да прекара 2 години и половина в трудов лагер с общ режим, съобщава „Свободна Европа“.

Алексей Навални е най-известният критик на президента на Русия Владимир Путин. През август той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия, а после беше излекуван в Германия. През януари той беше арестуван в Москва след като слезе от самолета от Берлин.

Двете дела в събота бяха разглеждани на фона на призивите на ЕС и САЩ политикът да бъде освободен незабавно. Същото постанови и Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ). Русия коментира това като намеса във вътрешните работи на страната.

Делото за клевета, по което Навални беше осъден в събота вечерта, се отнася до епизод от юни 2020 г., когато протича рекламната кампания на Кремъл в полза на поправките в руската конституция. В едно от официалните видеа, направени от властите, се появява и ветеранът Игнат Артьоменко, който, наред с други участници, призовава хората да подкрепят поправките по време на предстоящия референдум.

Дни по-късно Алексей Навални коментира това видео на Кремъл и нарича участниците в него “продажни лакеи”, “позор за страната”, “хора без съвест” и “предатели”.

Делото за клевета на Артьоменко е заведено почти незабавно, но ходът му е спрян от отравянето на Навални с Новичок през август същата година. То е възобновено след като Навални се прибира от Берлин, където се е лекувал.

В събота вечерта Алексей Навални беше осъден да плати на ветерана 850 хиляди рубли (11 500 долара).

По-рано през деня съдът потвърди на втора инстанция присъдата по друго дело, по което Навални беше осъден на 2 февруари, но намали с около 50 дни престоя му в трудовия лагер. Според окончателното решение от събота Навални ще остане лишен от свобода общо 2 години, 6 месеца и няколко дни.