НОВИНИТЕ

Акция срещу български автомобили в Северна Македония

За полицейска акция срещу български автомобили в Северна Македония съобщи депутатът от ВМРО Милен Михов пред Би Ти Ви.

„Имаме информация за полицейска акция от вчера в Струмица срещу автомобилите с българска регистрация – били са щателно проверявани от тежковъоръжени полицаи“, разказа доц. Михов. И обяви, че ако тези данни се потвърдят, ВМРО ще искат обяснение от властите в Северна Македония.

Михов коментира и намерението на македонските власти да върнат изучаването на сръбски език в училищата, срещу което вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов вече изпрати гневно писмо до премиера Зоран Заев.

Изграждането на Сръбски културен център в Скопие и изучаването на сръбски език в македонските училища е продължение на една дълга политика, която се води от всички партии в западната ни съседка, коментира депутатът от ВМРО.

Според Михов, въпросните намерения не означавали влошаване на двустранните отношения, а били „очаквано оправдание“ заради позицията на България по старта на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Но критикува, че и до днес там няма нито една българска телевизия или вестник.