Акрополът в Атина с ново осветление

Акрополът в Атина с ново осветление

Акрополът в Атина ще има от тази вечер ново „триизмерно осветление“, целящо да открои още повече образа на Свещената скала, предаде АФП, като се позовава на съобщение на гръцкото министерство на културата.

„В разгара на пандемията /от Ковид-19/ е много важно Атина да предостави на своите жители и гости, но и в глобален мащаб, един подобрен образ на Свещената скала“, се посочва в съобщението.

Акрополът в Атина, който ежегодно се посещава от милиони туристи, преживя значително намаляване на броя на посетителите тази година заради пандемията от Ковид-19.

Новото осветление е дело на Елефтерия Деко – автор на проекта за илюминацията на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

Новият светлинен спектакъл ще представя нюансите на бялото /цвета на мрамора на Акропола/ върху външните и вътрешните части на паметниците на археологическия обект и ще показва релефно тяхната повърхност, тяхната дълбочина и пластичност, посочва Деко.

Новото осветление ще замени досегашното, разработено от французина Пиер Бидо преди 16 години по време на Олимпийските игри в Атина. В съобщението на министгерството се посочва, че новото осветление не се ограничава само до естетическата страна, но и подобрява съществуващите инфраструктури и модернизира електрическата инсталация на обекта.

Откриването на проекта е предвидено за 20 часа тази вечер в присъствието на премиера Кириакос Мицотакис и на президента на страната Екатерини Сакеларопулу. Церемонията по откриването ще се излъчва директно на сайта на министерството на културата и на сайта на Фондация „Онасис“, която спонсорира проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *